България възприема назначението на г-н Бучковски като стъпка в правилната

...
България възприема назначението на г-н Бучковски като стъпка в правилната
Коментари Харесай

Захариева към Скопие: Спрете с антибългарската риторика! Искаме реални дела, а не празни обещания

България възприема назначението на господин Бучковски като стъпка в вярната посока от страна на Скопие. Потвърждавам готовността на българската страна за продължение на диалозите за намиране на правилните решения в двустранните ни връзки със Северна Македония.

Това сподели на брифинг министърът на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на, откакто се срещна със специфичния представител на Република Северна Македония (РСМ) за България професор Владо Бучковски, някогашен министър председател на СРМ, в първия ден от неговото посещаване в нашата страна.

"Неправилно нашата позиция се назовава несъгласие. Това е отрицание на преговорната рамка. Факт е, че се намираме в внимателен миг от нашите взаимоотношения. От година и половина сигнализираме нашите съседи за няколко неща - едностранното блокиране и прекъсване на работата на историческата комисия, основаване на административни спънки пред българския бизнес в Северна Македония, изказванията, че в България има македонско малцинство ", разкри тя.

"Все отново показахме, че можем да работим градивно. Това стана по време на Берлинския развой. Искам да продължим в тази посока и един път за постоянно да се спрат манипулативните изказвания, че България е наложила несъгласие, че поради нас и Албания няма да влезе в Европейски Съюз, че оспорваме на някого да се самоопределя. Днес още веднъж подаваме ръка на Северна Македония и желаеме да развиваме връзки основани на доверието. Трябва да намерим метод да свършим дружно това, което остава да се свърши ", разгласи Захариева.

"Ако искаш да бъдеш член на едно семейство, би трябвало да бъдеш другар с всички в това семейство, а не да се опитваш непрестанно да дискредитираш някой от това семейство. Цялото българско държавно управление желае да работи дружно със Северна Македония и тя да стане член на огромното европейско семейство. Северна Македония ясно би трябвало да разбере, че разпространението на погрешни изказвания не е метода към участието в Европейски Съюз. Трябва да стартираме да построяваме доверие. Трябва повече да си приказваме един с различен и по-малко посредством медиите. За нас към този момент единствено думи не са задоволителни - трябват и каузи. В Северна Македония построяват новата си национална идентичност само на антибългарска реторика. Там избори се печелят единствено с антибългарски тези и говорене. Това няма по какъв начин да продължи. Призивът ми е да се спре потреблението на историческата комисия за политически цели. Ние само желаеме да се съблюдава контракта за добросъседство. И през днешния ден получаваме сигнали от жители с българско съзнание, които се опасяват за живота си, тъй като има опити за разпра с тях. Трябва да понижим страстите и да стартираме едни естествени и градивни договаряния ", приключи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР