България възнамерява да дари до 150 000 дози ваксини срещу

...
България възнамерява да дари до 150 000 дози ваксини срещу
Коментари Харесай

България ще дари до 150 000 ваксини на страни от Западните Балкани

България има намерение да подари до 150 000 дози ваксини против Covid-19 на страни от Западните Балкани, заяви служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров в четвъртък.

“Към нас има отправени претенции от Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. За страдание се оказа, че процедурата е доста тежка. Изисква координиране с Европейска комисия и фирмата-производител, без значение дали ще дариш имунизациите, или ще ги продадеш. Отнема дълъг интервал от време. Извършили сме цялото изследване. Разполагаме с цялата налична документи. Отправили сме питане към Европейска комисия, на което би трябвало на следващия ден да получим отговор. Нашето предпочитание е да помогнем “, заяви Кацаров.

Той разяснява, че България има преимуществото на страна-членка на Европейски Съюз да разполага с голямо количество от всички ваксини. Кацаров посочи, че България счита да подарява от имунизацията на AstraZeneca, не тъй като тя е по-лоша от останалите, а тъй като към нея има минимален интерес у нас.

Той посочи, че страната разполага с задоволително ваксини за облекчаване на вътрешните потребности.

“Ние разполагаме с 13 или 14 милиона ваксини до края на годината. Дори помолихме част от доставките да бъдат забавени. Процесът на имунизация върви постепенно. Имаме опция. Това прави по 2 ваксини на 7 милиона души, а ние не сме толкоз, тъй че имаме опция да дарим “, изясни Кацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР