България в момента има нещо, което много народи нямат –

...
България в момента има нещо, което много народи нямат –
Коментари Харесай

Кристиян Шкварек: Нямаме нужда от нечии санкции, за да станем повече европейци. България е в Европа

" България сега има нещо, което доста нации нямат – има страна. Колкото и да приказваме, че не е това, което желаеме да бъде, не е суверенна и така нататък Кюрдите, в случай че ни чуят по какъв начин приказваме за България, че " нямаме страна ", доста ще ни изпсуват, или палестинците. Понякога забравяме хубавите неща, които имаме. Това, че имаме личен език, институции, които приказват на нашия език, че имаме обучение, което преподава нашата история. Нашите деца учат нашата история в нашата земя, приказват нашия език. Тези неща би трябвало да ги повтаряме, тъй като в един миг забравяме какво е значимо да се борим да го има. В един момент изпадаш в един битов нихилизъм – значимо е да се боря за кренвиршите и за билета в градския превоз. "

 

Това мнение изрази в изявление за БНР Кристиян Шкварек - историк, политически анализатор, представител на групата на Европейските консерватори и реформисти.

 

В България липсва политически хайлайф, който да има гръбнака, който имат някои други елити в Източна Европа, даже в дребни, даже в слаби страни, уточни Шкварек.

 

По думите му в Европа се откриват " проблясъци " на политически елити, които имат гръбнака да се опълчат на мейнстрийма.

 

" Обаче го вършат. В България сякаш това липсва. И там има всичко, което има и при нас – политици, които нямат гръбнак, доносници, комсомолци, колониална администрация и тъй наречените В България пък също има и хора, които се занимават с политика, които имат гръбнак. Въпросът е в салдото и това обществото да даде малко повече доверие на тези, които имат гръбнак и по-малко на другите. Може би българинът е малко по-предпазлив, може би малко повече се плаши от това да овласти хора, които приказват малко по-смело. Българинът се опасява от крайности – нещо, което доста пъти му е помогнало в историята, доста пъти го е избавило. (…) Българинът има натурален имунитет към крайностите, който е прекрасен. В момента го пази от крайния либерализъм на Запада, обаче в същото време от време на време малко го плаши да вземе по-смели стъпки и да овласти по-смели хора. "

 

Либералните хора в България са доста провинциални по мислене в геополитическия смисъл, счита Кристиян Шкварек.

 

" Те примерно считат, че по-голяма опасност за България е някой олигарх долу, в югозапада, в сравнение с нещо, което бълва Холивуд. (…) Това са хора, които към момента не схващат, че България е част от Европа и Запада. Хора, които към момента считат, че България е нещо малко, азиатско, което те би трябвало да цивилизоват, да го пернат непременно към Запада и доста се тормозят, че хора, които вероятно подлагат на критика някакви детайли на Запада, пречим на този развой. Аз постоянно съм считал България за част от Европа, още повече в този момент, когато от години е част от всички институции на Европа и на Запада. В мен няма подобен боязън, че ето в този момент, на следващия ден ще напусне и ще отиде в съюз с китайците да вземем за пример. "

 

Относно тезата за критиците на еврозоната у нас като путинисти, Шкварек направи паралел с Полша.

 

" Сред крайните либерали в България, България просто по никакъв метод не би трябвало да има никаква лична позиция по който е да било европейски въпрос, с изключение на " повече Европа, повече Европа, повече Европа ". Ако нямаме повече Европа, ние мигновено ще напуснем, съгласно тях, този съюз и ще отидем в Евразия. Това е един много силен недодялан боязън, който липсва в Полша и по тази причина поляците могат да си разрешат, и го вършат, да имат лична позиция по повод както на развиването на Европа, по този начин и на личната им страна в Европа. И те споделят – сега Европа постанова на най-високо равнище самоубийствени политики в областта на енергетиката, ние устояхме на този напън от Брюксел и не си закрихме енергетиката. Ако и нашата валута беше там – в ЕЦБ, нямаше да можем да устоим. "

 

" Нямаме потребност от нечии наказания, с цел да станем повече европейци. България е в Европа. Хайде престанете с това провинциално мислене ", моли той по проблема със глобите " Магнитски ", като ги назова " явна външнополитическа интервенция в работите на България " и " тип засегнатост ".

 

Демократична България плюс Политическа партия ще стартират да инкасират негативи, тъй като на българина стартира да му писва да му се месят извън, посочи Шкварек.

 

" Масовият българин вижда, че непрекъснато се месят в българските каузи и му писва. Даже може да има противоположен резултат. Българинът не обича хора, които доносничат, които вървят и се оплакват на госпожата. "

 

Мечтата на демократичната общественост е местната акция да се качи върху националната в избори 2 в 1, по тази причина ще се опитат да саботират по всякакъв начин съставянето на държавно управление след вота пред април, предвижда Кристиян Шкварек.

 

България може да стартира като други източноевропейски нации, които се усещат еманципирани - като унгарците и поляците, да избира личния си път, акцентира Кристиян Шкварек в предаването " Политически НЕкоректно ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР