България в момента има най-евтините горива в Европа, което е

...
България в момента има най-евтините горива в Европа, което е
Коментари Харесай

Лъжа ли е твърдението, че сме с най-евтини горива в Европа

" България сега има най-евтините горива в Европа, което е сериозен триумф. Ще продължим да работим в тази посока. " Това съобщи при започване на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев пред публицисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите, само че дали това, което споделя министърът е истина?

Христо Алексиев повтори това изказване и две седмици по-късно, на 19 ноември, пред Нова тв. Вицепремиерът се похвали, че откогато е пристигнал служебният кабинет, цените на горивата са спаднали с 30-40 стотинки и повтори, че " сега България има най-евтините горива в цяла Европа. Те даже са по-евтини от тези в Сърбия ", сподели той.

Твърдението, че България има най-евтините горива е остаряла мантра, твърди след извършено изследване БНР.

Още на 19 април Кирил Петков се базира на привилегированото ни състояние във връзка с цените на горивата. Вътрешното възприятие подсказва на българина, че това не е напълно по този начин – най-малкото, тъй като заплатите в България не могат да се съпоставят с тези в останалите европейски страни.

ТВЪРДЕНИЕ: България има най-евтините горива в Европа

Политици постоянно употребяват Европа като синоним на Европейския съюз (ЕС). Понякога назовават Европейски Съюз " клуб на богатите ", въпреки по-често да дефинират по този начин Организацията за икономическо развиване и съдействие (ОИСР). България пък постоянно е описвана като " най-бедната членка на Европейски Съюз ".

 istock istock
Тези разяснения са нужни, с цел да се сложи в подтекст фразата на министър Алексиев. Той споделя, че " България има най-евтините горива в цяла Европа " и " те даже са по-евтини от тези в Сърбия ". Това демонстрира, че под " Европа " има поради Европейски Съюз, като сравнението със Сърбия явно акцентира, че цените в членката на Европейски Съюз (България) са по-ниски от страна, която не е членка на Европейски Съюз (клуба на богатите) - Сърбия.

Затова при сравняването на цените ще изключим и страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, които не са членки на Европейски Съюз. Защото горивата в Русия, Беларус, Молдова и даже в Украйна са несравнимо по-евтини. На 21 ноември, според www.cargopedia.net, в България цените в евро на бензин, дизел и газ са 1,379, 1,634, и 0,485, в Русия - 0,817, 0,870, 0,311, а в Украйна - 1,307, 1,414, 0,744. Повече информация може да откриете тук и тук.

Ще съпоставим цените на горива за коли по безспорната им стойност, а не предвид на покупателната дарба. 

Различните уеб сайтове , като  cargopedia,  autotraveller.ru или bg.fuelo.net наблюдават цените на горивата в разнообразни страни, като данните в тях се разграничават.  Например, съгласно съветския autotraveller цените в Северна Македония несъмнено са по-ниски от тези в България, до момента в който в cargopedia нещата не са по този начин явни – там бензинът А95 у нас е с 0,37 евроцента по-евтин, само че пък дизелът ни е с цели 19 евроцента по-скъп. Въпреки разликите трендовете са сходни -  с подред трите уеб страницата цените в Малта са по-ниски от тези в България. 

Избираме Cargopedia, който като цяло слага България в най-благоприятна позиция по връзки на ниски цени.



От тази таблица на Cargopedia от 5 декември се вижда, че цените на двете горива – дизел и бензин –  са по-евтини от нашите в Северна Македония, Малта и Турция.  Дори отстъпката от 25 ст. в България не трансформира доста картината.

В  Турция  и двата типа гориво са по-евтини, даже и като приспаднем отстъпката.

В  Република Северна Македония к ато извадим 13 евроцента от цените на най-евтиното гориво в България - в тази ситуация на бензин А-95, се оказва че у нас той коства 1,222 евро - или с  0,148 евро  по-евтино от македонския бензин. Но в случай че съпоставим и цените на дизела, се оказва че в РСМ той е по-евтин с  0,227

За цените в Малта важи същият принцип - с отстъпката бензинът им би станал малко по-скъп от нашия - с  0,113 евро , само че пък дизелът е доста по-евтин - с  0,395 евро .

Защо цената на дизела има значение

Цената на дизела в тази ситуация е по-важна, защото потреблението на дизел е към 60% от потреблението на горива, с леки вариации. Затова по-евтиния дизел в Малта и РСМ и то с повече в сравнение с е разлика при бензина спрямо България има  по-голямо тегло в микса от горива

В резултат сигурно може да се заключи, че  междинната цена на горивата в Малта и РСМ е по-ниска от тази в България .

В случая е значима цената на горивата в Малта, защото е членка на Европейски Съюз, до момента в който РСМ и Турция не са. Затова за Малта и България ще бъдат направени по-подробни калкулации, като в микса с горива към бензина и дизела бъде прибавен и пропан-бутана (или LPG, както го водят в интернационалните статистики).

От българския Национален статистически институт (НСИ) могат да бъдат видени продажбите на трите типа горива (виж тук), като последните данни - за ноември 2022 година, сочат, че от общите продадени количества горива дизелът е 66%, бензинът - 16% и LPG - 18%. Като се вземат под внимание цените от таблицата нагоре излиза, че  в България приблизително литър гориво коства 1,34 евро .

За Малта достъпните данни за потреблението са от август 2022 година, защото измененията в съотношението сред трите типа горива са мудни, могат да бъдат считани за настоящи. Тези данни сочат, че дялът на дизела е 61%, на бензина - 30%, а на LPG - 9%. Съответно сметката с цените в таблицата горе (за LPG от различен източник цената е 1 евро за литър - б.р.) сочи, че  в Малта приблизително литър гориво коства 1,23 евро . Следователно горивата са по-евтини от тези в България.

Да сверим каква е била обстановката преди месец и преди две седмици – когато са двете предходни изявления на министър Алексиев.  

На 21 ноември съгласно Cargopedia (тук) бензинът в България е коствал 1,379 евро (без отстъпката), а дизелът – 1,634. По това време в  Малта са били по-ниски от нашите  – 1,326/1,197 в Малта.

За страдание, няма непокътнати данни на Cargopedia от началото на ноември. Но на 10 октомври (тук) цените са били следните: България – 1,434/1,610, Малта – 1,333/1,203 - още веднъж по-евтини от българските .

Данни от уеб страницата es.fuelo.net (тук) от 2 ноември, където цените са дадени в левове. Според този уебсайт в  Малта още веднъж горивата са били по-евтини от тези в България.  

В тези последни съпоставения също по-скъпият дизел в България, и то повече от отстъпката, която се дава у нас, прави междинната цена на горивата по-висока.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Съгласно посоченото по-горе твърдението, че България има най-евтините горива в Европа (ЕС) е НЕВЯРНО, защото в Малта, която е членка на Европейски Съюз, са били по-евтини. По-ниски от българските са цените на бензин и дизел в Турция, и неведнъж в Република Северна Македония.

С оглед на доходите покупателната дарба в България във връзка с горива е измежду най-ниските в Европа. Изчисления демонстрират, че до момента в който българинът  може месечно да купи 508,75 литра А-95 със междинната си чиста заплата от 687,83 евро (1342,45 лева.), в Малта хората със своя среден приход от 4620 евро (3527 евро нето), могат да заредят колите си с 2642 литра. В Исландия, страната с най-скъпите горива в Европейски Съюз, жителите могат с месечната си заплата да купят 1301 литра бензин. Средната заплата в страната, съгласно tradingeconomics.com, e 5156,41 евро или 2790,79 евро след облагане.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР