България в лицето на Министерството на туризма не участва с

...
България в лицето на Министерството на туризма не участва с
Коментари Харесай

Срам! Турция рекламира туризма на България в Брюксел

България в лицето на Министерството на туризма не взе участие с щанд в ревюто " Salon des Vacance “ в Брюксел, Белгия. Това заяви за TravelNews Георги Събев, някогашен зам.-министър на земеделието, който посети събитието и го е разказа в своята фейсбук страница. Участието на страната в ревюто не е заложено в годишната туристическа стратегия за реклама от някогашния министър на туризма доцент Стела Балтова, излиза наяве от ведомството. Това е първото огромно събитие в Брюксел след оповестяването на пандемията от март 2020 година и притегля към 100 000 гости за четири дни. 

Същевременно турският туроператор и авиокомапния " Corendon “ популяризират България на своя щанд и оферират почивки за страната ни, разгласи Георги Събев. " Те имаха огромен щанд и плакати, на които беше изписана България и поставено националното ни лого на 2 места. Ако страната ни желае да има повече туристи от това кътче на Европа, наложително е да има независимо наличие. Имаме какво да покажем “, разяснява Събев. Туроператори и хотелиери допълниха, че е срамотия България да няма независимо наличие на най-голямото туристическо ревю в сърцето на столицата на Европейския съюз. 

Белгия е измежду най-важните пазари за българския туризъм. През 2021 година са пристигнали над 48 000 белгийски туристи у нас, което е растеж от 149% по отношение на миналата година, демонстрира справката на Министерството на туризма. Страната е на 18-то място в топ 20 на непознатите туристи. Преди пандемията са пристигнали над 122 000 белгийци и се подреждат на 11-то място по значимост пазари за българския туризъм. 

Георги Събев разгласи, че страните, които желаят да притеглят белгийските туристи, са на ревюто физически. Това са Гърция, Хърватия, Румъния, Словения, Испания, Тунис, Тайланд и други " Бранд се построява и поддържа с наличие и увещание “, изясни той. Прави усещане, че къмпинг вановете са известни и се оферират доста на място. Много от щандовете оферират направления за вело туризъм. Събев предлага да стартираме да участваме на туристическите изложби като останалите страни - с продажби на пакети и правене на резервации на място, отстъпки за гости на ревюто (5-10% например), продажба на моментно прекарване на събитието, като част от културата на дестинацията - напитка/храна или фотография с декор. 

Гърция се показва на ревюто в Брюксел с мотото " Всичко, което искаш, е Гърция " с впечатляващ щанд. Румъния залага на " Опознайте градините на Карпатите " с огромен щанд, само че без интерактивно наличие. Хърватия беше показана от своето крайбрежие - Далмация. Присъстваха представители на Дубровник, Шибеник, Задар и Сплит. Те се радваха, че още веднъж може да се пътува и че туризмът се завръща, като чакат добър сезон. Щандовете бяха единствено с осведомителна устременост и се представяха единствено с брошури и други печатни материали.  

Словения има мото, което брандира на всички места. I feel SLOVEnia (love [англ.] = обич, т.е. получава се игра на думи - Чувствам Словения, само че в действителност изгледжа и като Чувствам Любов/Обич). Държавата има доста свежо наличие със зеленина. Много тематични материали имаше на френски и британски език. Представителите бяха от Словенския туристически ръб. Имаше представители от разнообразни елементи на страната - всеки самостоятелен на разнообразни минищандове. 

На показ (като демонстрация) беше районът на село Йерузалем с население от единствено 43 индивида. Макар обитаемото място да е малко, там създават вино и спиртни питиета. На място може да се опита жълт мускат (rumeni muškat), както и спиртна напитка от круша (като ракия). Не е атракция - в случай че няма музикант! Правило, което беше спазено от словенците – имаха ухилен акордеонист. 

Какъв е профилът на белгийския екскурзиант? 

Белгиецът пътува приблизително 4-5 пъти в годината - 2 седмици лятна отмора и няколко по-кратки пътувания през годината. Над 47% от белгийците избират да вървят главно на къси ваканции. Близо 82% от белгийците пътуват в чужбина, единствено 18% остават в Белгия. 87% избират Европа, 4% Азия, 4% Африка, 3% Северна Америка, останалите 2% - други райони. 41% пътуват със аероплан, 41% с кола (МПС), 9% с рейс, 6% с трен, 2% с
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР