България успя да обърне епидемичната вълна, без да влиза в

...
България успя да обърне епидемичната вълна, без да влиза в
Коментари Харесай

Кацаров: България успя да обърне епидемичната вълна

България съумя да обърне епидемиологичната вълна, без да влиза в локдаун, до момента в който съвсем цяла Европа е в тъмночервената зона на разпространяване на COVID-19.

Това регистрира министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров в предаването „ Здравей, България “ по.

„ Според мен би трябвало да се обезпечат условия и за няколко възпитаници, в случай че желаят да се учат присъствено в учебно заведение след тестване. Всеки обезпечава проби за своето ведомство. Аз обезпечавам проби за районните здравни инспекции. Ние се ангажирахме да подпомогнем МОН, като закупим вместо тях тестванията за учениците. Сега проби са обезпечени до към средата на януари. Имаше справедлива причина за закъснение на тестванията. Почти цяла Европа е в тъмночервената зона и има огромно търсене на тъкмо тези проби “, разясни Кацаров.



„ Условията и организацията се правят от съответните ведомства и организации. Договорили сме над 4 млн. проби. Над 1,5 млн. към този момент са доставени. Останалите чакаме другата седмица. Ние направихме всичко допустимо да помогнем на МОН. На доста места в Европа сега имаме цялостен локдаун, а България обърна епидемиологичната вълна без локдаун “, акцентира Кацаров.

„ Здравните управляващи не лекуват. Лекуват лечебните заведения. Здравните управляващи сътвориха организация, с цел да могат хората да се лекуват. Смъртността би трябвало в елементи да бъде оценена. 90% от умрелите у нас са над 60 години и са неимунизирани. Издадох предписание още първоначално да се доставят ваксини на персоналните лекари и дефинирах от понеделник до четвъртък да се имунизират единствено възрастни хора. Продължавам да упорствам, че имунизацията би трябвало да бъде съзнателен избор на хората и да бъде доброволна “, съобщи Кацаров.



„ Политически партии се бореха за гласова, разпространявайки подправени вести, отричайки имунизацията. От тях би трябвало също да се потърси отговорност за тези резултати. Колкото и добра организацията да се сътвори, в случай че здравната система е дебалансирана, няма по какъв начин да се получи “, счита здравният министър.

„ Няма да въведа нищо ново в дребното дни, които ми остават като министър. Не бих могъл да измисля по-добър тласък за имунизация от това да предпазиш себе си и своите близки. Зеленият документ беше сполучлив модел, подложен на критика доста остро от доста политически партии, които желаеха оставката ми за това. Миналата година смъртността е била по-висока. Леталитетът при тази вълна беше по-нисък, в сравнение с при предходните. Това се дължи на положителната организация и опцията хората да се лекуват и отвън лечебните заведения “, счита Кацаров.

„ Който и да стане министър на опазването на здравето, му поисквам триумф, тъй като по никакъв начин няма да му бъде елементарно. Отговорността за ръководство на пандемичната рецесия е стоварена на здравния министър. Който и да е, по никакъв начин няма да му е елементарно. Той, обаче ще има зад себе си политическо болшинство и ще му е по-лесно, в сравнение с мен “, уточни Кацаров.

Според него и в Народното събрание би трябвало да има условие за зелен документ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР