България успешно поставя проблемите на Западните Балкани на вниманието на

...
България успешно поставя проблемите на Западните Балкани на вниманието на
Коментари Харесай

Красимир Узунов: На Балканите Китай търси територия

България сполучливо слага проблемите на Западните Балкани на вниманието на Европа и света, само че няма по какъв начин в границите на едно европредседателство насъбраните усложнения в връзките сред страните от района да бъдат позволени. Това акцентира в студиото на „ Тази заран ” притежателят на организация „ Фокус ” Красимир Узунов.

Той цитира и нова публикация на ген. Уесли Кларк, в която се предизвестява, че Балканите не би трябвало да остават на назад във времето, тъй като там доста елементарно може да възникне спор. Като аргументи се показват ползите на западните страни, Русия, завръщащите се бойци от ИДИЛ, само че и въздействието на Китай.

„ Китай е подготвен да предлага инфраструктурни планове на балканските страни, само че, в случай че изхождаме от опита в Африка, това върви и с друга паралелна стратегия (…) разширението на китайската страна води до търсене на територии, Африка е едно превъзходно място, а Кларк вижда такава заплаха и на Балканите ”, предизвести Узунов.

„ Като териториално наличие и население свикнахме с тях – в Белград са още повече. Те са подготвени да работят, за разлика от нас ”, добави той.

Според него Сърбия се трансформира в „ непотопяем съветски самолетоносач ” с оръжейните доставки, които идват към нея. „ Имаме огромен шанс, че сърбите избират да са проруски в случай че се окуражават на една европейска отдалеченост да тръгнат, страната и организацията им е доста по-добра и ще вървят по-наред (от нас) ”, добави журналистът.

Според него е допустимо Александър Вучич и Хашим Тачи да седнат на една маса в София (защото Белград може да не желае НАТО, само че желае в ЕС), само че огромният въпрос е дали у нас ще дойдат водачите на страните, които не са признали Косово.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР