България УНСС обяви, че може да фалира, държавата отговори От

...
България УНСС обяви, че може да фалира, държавата отговори От
Коментари Харесай

УНСС обяви, че може да фалира, държавата отговори

България УНСС разгласи, че може да банкрутира, страната отговори От Министерството на финансите са безапелационни, че не могат да поддържат направеното искане за спомагателни средства  Николай Киров 24 април 2019, 06:51
ниверситетът за национално и международно стопанство се нуждае от 10,3 млн. лева, с цел да бъде приключен и оборудван новият образователен корпус и да не се стигне до фактическа несъстоятелност на висшето учебно заведение с близо 22 000 студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен празник.

Това оповестиха от УНСС в отворено писмо до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката.

Необходимо е финансирането да се обезпечи в най-кратки периоди, с цел да се удължи срокът на плана за реорганизация на новия образователен корпус. В противоположен случай ще бъдат изгубени 4,5 млн. лева европейска безплатна помощ, която страната ще се наложи да връща дружно с лихвите, декларират от УНСС.

Те показват, че на 16 април 2019 година изпълнителят на плана е отправил покана за непринудено осъществяване на настоящите отговорности по плана от страна на УНСС.

„ Нещо повече - има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще докара до прекъсване на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите”, се показва в отвореното писмо от УНСС.

„ Нямаме бюджетен ангажимент в легалния му смисъл - право на разход, гласувано в Закона за бюджета, или в разпореждане на Министерския съвет. Имаме увещание от министъра на финансите, изразено в писмо от края на 2016 година, че ще бъде дофинансиран планът на УНСС. Този ангажимент към момента е годен. Спорът е дали първо би трябвало да се усвоят средствата от оперативната стратегия и по-късно да се дават средствата от бюджета, или обратното”, разяснява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той добави, че по случая с УНСС „ имат отношение Международната банка за развиване и Министерството на финансите и може би МОН в най-малка степен е в този триъгълник”.

„ Говорихме с ректора проф. Стати Статев, само че такива средства в бюджета на МОН няма заложени”, разясни просветителният министър.

От Министерството на финансите пък потвърдиха към този момент поетия ангажимент за обезпечаване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лева, само че едвам след асимилиране на ресурса по Оперативната стратегия „ Региони в растеж” до размера на плана, според главния контракт.

„ Към сегашния миг плануваните в плана средства в размер на 4,5 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след цялостното асимилиране на безвъзмездната финансова помощ”.

Също по този начин Министерството на финансите са безапелационни, че не могат да поддържат направеното искане за спомагателни средства, които са вследствие от подписано в допълнение съглашение към главния контракт за 1,2 млн. лева с фирмата-изпълнител „ Гранични войски 2016” ДЗЗД поради открит топлопровод под строителния имот след привършване на процедурата, както и за 1,5 млн. лева за обзавеждане и съоръжение на образователните пространства.

Предвижда се възлагане на финансова ревизия от министъра на финансите по извършената от УНСС процедура за плана.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР