България участва в петнадесетото издание на учението на НАТО по

...
България участва в петнадесетото издание на учението на НАТО по
Коментари Харесай

България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана

България взе участие в петнадесетото издание на учението на НАТО по киберзащита „ Cyber Coalition 2023 “, което е измежду най-големите киберучения в света. Тази година в него се включиха повече от 1000 участници от над 30 структури на НАТО, страните-членки, партниращи народи и структури на Европейски Съюз.

 

„ Тези учения са изключително скъпи за отработване на взаимоотношенията сред обособените заинтригувани страни в страната. Ние разчитаме, че в комплицирана обстановка напъните ни ще бъдат подкрепени от нашите съдружници, тъй че за нас е основно да разполагаме с построени и работещи механизми за взаимоотношение “, с тези думи министърът на защитата Тодор Тагарев се обърна към участниците от българска страна в учението по време на визитата си в Института по защита „ проф. Цветан Лазаров “.

 

Той добави, че една от дилемите на Стратегическия обзор на отбранителната политика е точно да бъде разпознат и препоръчан подобен механизъм за взаимоотношение на национално равнище. Министър Тагарев изрази удовлетворение от присъединяване на студенти и курсанти, което е значителен детайл за създаване на потенциал за справяне с такива задания и акцентира, че киберучения следва да се провеждат и на национално равнище най-малко един път или два пъти в годината. 

 

По време на учението „ Cyber Coalition 2023 “ се упражняват реалистични сюжети, включващи потреблението на модерни закани и резултати в киберпространството. Основната цел е да се построи киберкоалиция от структури на НАТО, на страните-членки и на партньорски страни, за подсилване на качествата на Алианса да възпира, пази и да противодейства на заканите в киберпространството. 

 

В рамките на учението страната ни, която взе участие за единадесети път, си сложи следните национални цели: да се сътвори взаимен екип с представители на държавни структури, бизнеса и академичната общественост, да се усъвършенства подготовката и натренираността на участниците за справяне с хакерски атаки и произшествия и да се отработят и тестват процедури и съвещания за реагиране, докладване и съдействие на национално и съюзно равнище.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР