България участва с оръжие в Украйна и това е ясно

...
България участва с оръжие в Украйна и това е ясно
Коментари Харесай

Петър Витанов, БСП: България участва с оръжие в Украйна, не вярвам БСП да напусне коалицията

България взе участие с оръжие в Украйна и това е ясно на всички партии - и отляво и отдясно. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " евродепутатът от Българска социалистическа партия Петър Витанов.

Според него позицията, че страната ни може да е неутрална, е спекулативна и се употребява по-скоро за вътрешнополитически цели.

" В България това, което не одобряват социалистите - това е двуличие, тъй като до момента в който министъра на стопанската система отхвърля, виждаме по какъв начин командващият украинската войска благодари за оръжието. България взе участие в безусловно всички решения на Европейски Съюз и НАТО за Украйна. България взе участие с оръжия. Повтарям - взе участие! Ето, да вземем за пример, има един механизъм Peace facility -1,5 милиарда е гласуван от Европейски Съюз за военна и филантропична помощ. Така че от тази позиция България е взаимен член и позицията по отношение на Русия е безусловно ясна. Извинявайте, само че тезата за неутралитет е спекулативна и позицията е ясна от всички партии - било то отляво или отдясно. Ясно е кой е агресора и кой е жертвата и това за неутралитета се употребява по-скоро за вътрешнополитически цели. " - сподели Витанов.

Той добави, че не мисли, че Българска социалистическа партия ще излезе от обединението. Не счита и че държавното управление ще падне без присъединяване на социалистите, тъй като на никоя политическа групировка не ѝ се върви на избори.

" Въпросът е следният - дали този общоевропейски метод във връзка с въоръжаването е най-удачният - дали ни доближава към мира или към войната. Аз не споделям визията, че даването на оръжие би ни въвлякло във войната, само че това не ни доближава към мира. И огромният проблем е, че в Европа в началото всички говореха за мир, а към този момент всички приказват за война до победа. " - съобщи Витанов.



В " Денят стартира с Георги Любенов " евродепутатите Петър Витанов от Българска социалистическа партия и Андрей Ковачев от ГЕРБ се сплотиха към тезата, че Русия употребява газовите доставки като политическо оръжие за да разедини страните-членки на Европейски Съюз.

Според Витанов страната ни би трябвало да се съгласи на механизма на заплащания, препоръчан от Русия до момента в който Европейски Съюз не излезе с общо изрично решение за газовите доставки.

" Има учредения за позицията на българското държавно управление, само че тя е стопански неефективна. Нямаме добра инфраструктура, тъй като не сме диверсифицирали доставките. Защо хранилището в Чирен е цялостно на 17%? Значи не сме се подготвили добре - този месец за подготовка по какъв начин го използваха? Газът е комплицирано нещо, това не е като да си купиш баничка. Да взимаме от Катар - хубаво, но Катар има дълготрайни контракти и с цел да вземем оттова - би трябвало някой да се откаже. Азербайджан не е лампата на Аладин да огрее всички страни, също така има доста характерни дипломатически връзки сред Русия и Азербайджан. Няма по-евтин газ от съветския и европейските страни ще продължат да купуват от Русия до момента в който не завършат различните си източници. " - сподели Витанов.

Според Андрей Ковачев от ГЕРБ дейностите на държавното управление по отношение на Русия са верни, само че би трябвало изясненост от кое място ще дойдат различните доставки и на каква цена. Ковачев прикани кабинета да обезпечи различни доставки без присъединяване на медиатори и прикани да се ревизира какви са връзките с някогашната компания на новия шеф на " Булгаргаз " и дали тя няма да се окаже медиатор.

" Имаме добра газова инфраструктура - реверсивни газови връзки и можем да ги употребяваме. Имаме опция на пет места по " Балкански поток " да внасяме газ по газопреносната мрежа, тъй че сега има идеални условия за новото държавно управление да обезпечи различни доставки. Явно обаче не са били готови добре за този сюжет, щом хранилището в " Чирен " е цялостно на 17% - 18%. " - сподели Ковачев.

Евродепутатът от ГЕРБ съобщи, че ще партията му ще поддържа ръководещите по всички значими геополитически тематики, свързани с Украйна и енергийната самостоятелност на България.

" А дали в тази коалиция - орел, рак и щука, те ще се схващат или не - си е тяхна работа. Дали ще отиваме на нови избори- ще забележим. " - сподели Ковачев.

Целия диалог вижте във видеото.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР