България трябва най-после да има външнополитическа стратегия. Това заяви вицепремиерът

...
България трябва най-после да има външнополитическа стратегия. Това заяви вицепремиерът
Коментари Харесай

Мария Габриел: Само за 6м имаме резултати! България трябва да има външнополитическа стратегия

България би трябвало най-сетне да има външнополитическа тактика. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на Националната зимна академия „ Лидерството и мирът – отговорности и провокации пред дамите на управителни позиции “ на политическа партия ГЕРБ, която се състоя в Казанлък.
Тя би трябвало да бъде консенсус на обществото и да бъдат взети поради мненията на всички – от иноваторите и младежите до дипломатите и специалистите. България би трябвало ясно да открои тези области, в които ще има добавена стойност и поредна политика.
България има доста ясни две цели – още веднъж да бъде благонадежден и приближен сътрудник в Европейския съюз (ЕС) и в НАТО, и да стане районен иновационен водач, разяснява още Габриел. Според нея само с министър председател Бойко Борисов България е била благонадежден сътрудник на Европейския съюз и НАТО. „ Това е базата на процеса, в който да дадем иновация, ние би трябвало още веднъж да си върнем този имидж и той се отстоява единствено с дейности. Като иновация в процеса на участие към Европейски Съюз и НАТО е извънредно значимо след шест месеца България да има дейна и ясна позиция, да не става очевидец на решения, а да задава посоката и да отстоява ясно своя интерес “, сподели тя.
Все повече ще се постанова тематиката “дигитална дипломация ”, сподели още вицепремиерът. „ Екипът ми стартира да привиква от ден на ден, че България би трябвало да бъде извънредно дейна, дейни сме в основаването на иновационен фонд в НАТО – в идващите 15 години България би трябвало да може да се нарежда в тази тематика “, разяснява Мария Габриел. Тя акцентира и значимостта на самодейността “Трите морета ”, по която в Ню Йорк бе подписана обща декларация сред Хърватия, Гърция, България и Румъния, а задачата е да се работи за повече съгласуваност на този район.
Задаваме нова посока във външната политика и със стратегически партньорства и единствено за шест месеца имаме резултати, уточни Габриел. „ След три години на несъстояли се диалози, имахме втора сесия на стратегическо партньорство със Съединени американски щати с явен фокус върху енергетика, защита, господство на защита и нововъведения, сподели тя и добави, че през идващите месеци България ще се бори интензивно за смяна в критериите и отпадане на визите за щатите “, разяснява Мария Габриел и подсети, че стратегическо партньорство е подписано и с Обединеното кралство. За пръв път с тях ще има партньорство в региона на нововъведенията и науката.
Габриел акцентира, че е от изключителна значимост и битката с дезинформацията и подправените вести.
„ Обръщаме взор и към Индия, Япония и Канада, огромната ни цел е идната година и с тях да изведем стратегическото партньорство до ново равнище “, означи вицепремиерът. Тя акцентира, че имаме огромна мощ в региона на нововъведенията и това е във фокуса на стратегическите партньорства, с което те би трябвало да бъдат надградени. “Трябва да изведем на напред във времето задачата да бъдем районен иновационен водач ”, съобщи Габриел. По думите ѝ България не е спънка за европейската интеграция на страните в Западните балкани, в случай че те имат положително съдействие със страната ни, тази интеграция ще бъде ускорена. „ През последните шест месеца отстоявахме ползите си в този район и показахме напълно ясно отношение. Относно Северна Македония – ще бъде дадена зелена светлина след приемането на конституционните промени и ускорение на процесите, които се чакат от тях “, разяснява още Мария Габриел, написа Българска телеграфна агенция.
Време е България да има доста явен роман за историята на триумфа си, за капацитета и за това в каква посока вървим, счита вицепремиерът. България би трябвало да излезе на напред във времето с това, че създава международен клас артикули и услуги, акцентира тя. Освен нововъведения в региона на продуктите, би трябвало да се работи и в областта на образованието, тъй като вървят ръка за ръка, изясни Габриел и уточни, че Министерството на външните работи следва да подписа съглашения с редица университети.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР