България трябва да влезе в Шенген на два етапа, което

...
България трябва да влезе в Шенген на два етапа, което
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: България трябва да се върне на старото и удобно предложение за Шенген

България би трябвало да влезе в Шенген на два стадия, което може да се случи като се върнем на остарялото предложение, което имаше преди години и беше комфортно. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи.

Според него това може да се случи като преди всичко влезем в Шенген със своите летища и пристанища, а на по-късен стадий със сухопътните граници: " И да потвърдим най-много на австрийските ни сътрудници, че България съумява да се оправи с големия бежански напън. Двустепенното влизане в Шенген в последна сметка би трябвало да бъде приоритет за страната ни. По този метод ние ще реализираме някакъв непълен триумф и по никакъв метод няма да нарушим правилата на страните, които сега изричат своите опасения. 

Като положителна стъпка в тази посока Керемедчиев определи отпадането на мониторинга върху България и Румъния в областта на правораздаването, защото по думите му това е било едно от главните условия на Нидерландия да блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

" Ако ние се върнем на това предложение за двустепенното влизане в Шенгенското пространство, мисля, че с летищата и пристанищата можем доста бързо да реализираме единодушие от всички страни-членки, включително и от Австрия до края на годината, а за сухопътните ни граници съм скиптично надъхан, че ще успеем и до края на следвващата. Просто би трябвало да променим нашата тактика. Ако продължаваме да настояваме за цялостно участие, надали то ще стане напълно скоро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР