България трябва да възстанови разговорите с Газпром и доставките на

...
България трябва да възстанови разговорите с Газпром и доставките на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова поиска преговори с "Газпром" и замразяване на цените на газа

България би трябвало да възвърне диалозите с " Газпром " и доставките на съветски газ. Това съобщи министъра на стопанската система и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на среща с представители на работодателските организации Асоциацията на индустриалния капитал на България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Нинова разиска с тях " преди два дни като зае радикално друга позиция от тази на премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев. Предложенията обаче бяха подкрепени от работодателските организации и техните водачи Кирил Домусчиев, Васил Велев и Добри Митков.

Икономическият министър изиска още настоящите до края на април обезщетения за бизнеса поради високата цена на електрическата енергия да продължат и отсега нататък и даже да бъдат увеличени. Както и да се вкара мораториум върху цената на газа.
Компенсации за газа
Корнелия Нинова предложи цените на природния газ да се замразят съгласно досегашните равнища в контракта с " Газпром " и разликата по отношение на действителната да се поеме от страната. " Още на идващото изключително съвещание на Народното събрание, когато би трябвало да се одобри решение за експорт на оръжия за Украйна, ние ще предложим Народното събрание да одобри решение за заледяване на цената на газа такава, каквото е сега ", съобщи тя.
Реклама
Подобен мораториум имаше към този момент в деяние от страна на страната след внезапното повишаване на цените на тока и газа при започване на януари месец, който изтече в края на март. Замразяване на цените на газа обаче може да има единствено за контролирания бранш и ще засегне единствено битовите консуматори и топлофикациите, които през лятото използват в пъти по-малко. Докато промишлеността купува от борсата и там няма по какъв начин да се наложи таван на цените.

Допълнително съгласно Нинова би трябвало да се одобри закон, с който да се таксуват свръхпечалбите на енергийните сдружения. Такъв прочее, само че той беше отритнат.

Призивът за продължение на, който действаше до момента за цените на електрическата енергия и през идващите месеци пък беше стимулиран с това, че работодателите изнемогват.

Това беше доказано като теза от Кирил Домусчиев (КРИБ) и Васил Велев (АИКБ), а последният съобщи, че България не би трябвало да разчита на доставки на съветски газ през трети страни и по този метод да заплаща на медиатор, а просто да уреди взаимоотношенията си с " Газпром ".
Реклама
" Има представители на огромните предприятия, които са спрели произвеждане сега поради неналичието на прогнозируемост в цената на природния газ за идващите месеци. Няма по какъв начин при високи цени на електрическата енергия и газа, това да не се отрази на крайния консуматор, по тази причина препоръчаните ограничения са непосредствено да се отвърна инфлацията ", съобщи още ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Към момента прекъсването на съветските доставки на газ не се отразява цената на електрическата енергия в България, а и в Европа като цяло. Производство на ток от газ в страната на годишна база е към 5% от енергийния микс, само че в Гърция да вземем за пример делът е 40%. Заради общия европейски пазар в случай че Русия продължи прекъсването на доставките за други страни ще има общо повишаване на газа, а оттова и на тока.
Коалиционни търкания
Предложенията на Корнелия Нинова не кореспондират с изявлението на министър-председателя Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев, които обявиха, че България никога няма да заплаща в рубли на Газпром, а ще търси различни доставки. Според водачите на " Продължаваме промяната " България ще бъде сложена в неприятно състояние в случай че заплаща в рубли, тъй като това значи, че ще се минава през медиатор и ще би трябвало да се нарушат арбитражите в контракта, който по този начин или другояче е бил едностранно нарушен от " Газпром ".

Промяна в българската позиция надали ще бъде добре призната от Европейския съюз, защото към този момент беше оповестено, че заплащане в рубли е нарушение на финансовите наказания, наложени на Русия. Западни медии обаче оповестяват, че има няколко европейски страни,.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Телекоми 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Технологии 1 Политика 2 Политика 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР