България трябва да въведе еврото през 2025 година. Датата беше

...
България трябва да въведе еврото през 2025 година. Датата беше
Коментари Харесай

Какви са очаквания от въвеждането на еврото у нас през 2025 година

България би трябвало да вкара еврото през 2025 година. Датата беше отсрочена с една година, откакто стана ясно, че страната ни не съумя да направи нужните законодателни промени. Според икономисти влизането на България в еврозоната ще донесе позитиви на стопанската система като цяло и в частност на елементарните жители.

Златина Ангелова се занимава с търговия от 15 години. Продава обувки, които внася от Сингапур. Очаква с неспокойствие България да влезе в еврозоната, тъй като е уверена, че това ще улесни работата ѝ:

" Никакви терзания нямам. Цените ще се преобразуват от левове в евро като няма да има никакво нарастване. "

Еврото е втората по значителност валута в международната търговия след американския $. Ползва се необятно и в страните членки на Европейски Съюз, които са отвън еврозоната, а също и в други страни, в които забележителен дял от покупко-продажбите се котират в евро.

За българите обаче въпросите са повече от отговорите. Някои се тормозят за приходите си след въвеждането на еврото и за покачването на цените:

" По принцип може да се промени, тъй като от лев към евро ще има смяна на 100 %, най-малко девалвацията на лв. ще бъде много по-голяма. "

" Притеснения чак съществени нямам, само че като цяло по-скоро ни е рано, за това ми е мнението такова. "

Българска национална телевизия: Мислите ли, че това ще се отрази отрицателно на вашия бюджет?

" Естествено, че да, макар че е противоречив въпросът, тъй като сме вързани към еврото и в този момент. "

" С оглед опита на другите страни, които са в Евросъюза при тях не са се трансформирали кой знае какъв брой доста нещата. Нямам терзания. "

Според финансови специалисти, въвеждането на еврото ще се отрази удобно на стопанската система ни. Ще улесни интернационалната търговия, вложенията и туризма като отстрани потребността от обмяна на валута и надлежно разноските за комисиони. С въвеждането на европейската валута се чака таксите за банкови преводи също да поевтинеят, а лихвите по заемите за хората, компаниите и държавното управление да са дълготрайно и стабилно по-ниски.

За хората това е значимо за бъдещето:

" Ще бъде доста потребно за стопанската система и за частния бизнес и може би не толкоз за елементарните хора, тъй като за тях е все едно. Обаче за бизнеса, това да излезем на интернационалните пазари и за нашите деца, които в този момент печелят златни медали по математика и един ден ще бъдат огромни предприемачи, за тях е доста значимо. "

Очаква се България да влезе в еврозоната през 2025 година. До тогава би трябвало да се изготви специфичен закон за приемането на еврото, в който да са написани всички правила за превалутиране.

Репортаж: Нивелина Няголова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР