България трябва да търси сътрудничество с Русия при разследването на

...
България трябва да търси сътрудничество с Русия при разследването на
Коментари Харесай

България трябва да търси сътрудничество с Русия по казуса "Гебрев", смята Москва

България би трябвало да търси съдействие с Русия при следствието на опита за отравяне на предприемача Емилиян Гебрев. Това мнение изрази говоритеилят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова.

Днес българската прокуратура заяви, че трима жители на Русия са упрекнати за опит за преднамерено ликвидиране преди близо 5 години в София на трима българи - Гебрев, сина му и чиновник в компанията.

" Деянието е осъществено посредством интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен темперамент ", а употребяваните за убийството метод и средства са били " рискови за живота на мнозина ". Софийска градска прокуратура е издала европейски заповеди за арест за всеки от упрекнатите, както и молби за интернационално търсене за арест и следваща екстрадиция. Тримата руснаци са оповестени с алена бюлетина и в Шенгенската осведомителна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ, само че българските управляващи не оповестяват имената им.Съобщението на прокуратурата би трябвало да значи, че България удостоверява, че на нейна територия е осъществена втората в Европа (след покушението против Сергей Скрипал и щерка му във Великобритания) приложимост от руснаци на нервнопаралитично вещество с бойно предопределение.

На постоянния си брифинг през днешния ден Захарова е била питана кои са тримата руснаци и какво съответно е известно на съветските управляващи по случая. Тя е дала отговор, че посолството на Русия в София следи обстановката. По думите й в сходни случаи " съответните страни, които водят следствия и каузи, би трябвало да взаимодействат с правоохранителните органи на страните, чиито жители са упрекнати или обвинени в нарушиаване на законодателството ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР