България трябва да се превърне от държава на санкциите в

...
България трябва да се превърне от държава на санкциите в
Коментари Харесай

Добри Митрев: Приходите ще са по-големи, ако се превърнем в държава на насърчителните мерки

България би трябвало да се трансформира от страна на глобите в страна на насърчителните ограничения.

Административното нарастване на приходите обезверява голяма част от работодателите. Едно от най-големите им терзания за идната година е бързото повишаване на разноските за труд.

Пътят към покачване на приходите е друг от този, който демонстрира бюджет 2024 година

Трябва битка с демографската рецесия, връщане на българи от чужбина, само че и елементарен импорт на непозната работна ръка в България.

Това съобщи в особено изявление за БГНЕС ръководителят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

С него беседваме за вероятностите и рисковете пред бизнеса за 2024 година

„ Предприемачът е оптимист по природа. За страдание, към момента скептицизмът в сегашната политическа и икономическа обстановка доминира в българските предприятия, тъй като през последните години ставахме очевидци на голям брой рецесии. Състоянието на предприятията и на стопанската система не е цветущо, и това се дължи на вътрешни и външни фактори. Основните терзания са поради високите цени на енергоносителите, неналичието на непоклатимост, предвидимост, само че има един грамаден проблем, и той е неналичието на квалифицирана работна ръка и ниското качество на образованието “, счита още ръководителят на БСК.

Той посочи, че има лека смяна нагоре във връзка с оптимизма за 2024 година, само че този оптимизъм не е задоволителен. „ За да реализираме стопански напредък по този начин, както си показва финансовият министър, са нужни редица политики, които да го насърчат - удобна среда, качество в правосъдните процеси, промяна в междинното и висшето обучение. Трябва да се даде опция на предприемчивите хора да разпрострат гениите си тук, в България “, акцентира Митрев.

Председателят на БСК е безапелационен, че бизнесът е подготвен и в последните години влага в приходите на своите чиновници и в тяхното образование, само че би трябвало и обща тактика с политическата класа. „ Има доста работа, само че би трябвало да си сложим ясни цели, запас за тяхното реализиране, и най-много политическа готовност, с цел да се случи това нещо “, прикани Добри Митрев и акцентира, че е значимо България да има индустриална икономическа тактика. „ Ако желаеме да имаме висока добавена стойност и да догонваме бързо развитите страни в Европейски Съюз, можем да се съберем и да обсъдим кои са задачите, които би трябвало да реализираме в идващите 10 години. Много постоянно тактиките на политиците се свеждат до четиригодишния им мандат, само че в случай че са поредни в своите мандати, те могат да създадат първите стъпки, тъй че да предложат на идващото потомство опция за просперираща България “, счита Добри Митрев.

Той сложи на напред във времето и потребността от битка против демографската рецесия. „ Когато нямаме народен запас или когато нашият народен запас отива да търси своето благополучие и развиване на открито, би трябвало да мислим вид, с който да заместим тази липса. Първо, несъмнено, би трябвало да създадем такава среда, че младежите да спрат да напущат България, или най-малко да намалее тази наклонност, и да се опитаме да им дадем това, което чакат и получават в другите страни. Второ, в случай че тези цели не се реализиран, то би трябвало да търсим запас отвън страната, това са естествените процеси “, изясни ръководителят на БСК, визирайки чужденците, които от ден на ден са част от работния развой вътре в страната ни. Той посочи, че би трябвало и да улесним вноса на работна ръка. „ Работната ръка от чужбина заплаща налози в България, дава своя принос и ние би трябвало да създадем това нещо, в случай че желаеме да сме конкурентноспособни “, безапелационен е Добри Митрев.

Той акцентира, че нарастването на приходите би трябвало да бъде приоритет, само че не би трябвало то да става административно. „ Трябва да бъде разследване на нараснала продуктивност на труда, експорт, нови артикули, квалифицирани хора, т.е., това би трябвало да е натурален развой. Държавата би трябвало да сътвори условия за спокойна работа, за липса на корупция или понижаване на корупцията, за предвидимост на бизнес средата в България. Тези фактори - в случай че се осъществят, то бъдете сигурни, че приходите по натурален път ще набъбнат доста повече, в сравнение с в случай че някой взема решение административно да ги усили, тъй като административното нарастване на приходите не кореспондира с гореспоменатите цели. С други думи, пътят към покачване на приходите е друг от този, който демонстрира бюджет 2024 година, изключително във връзка с минималната работна заплата (МРЗ) и на оптималния застрахователен приход “, безапелационен е Митрев. Той прикани ръководещите да обяснят какво ново ще се направи, с цел да може хората да бъдат подтиквани да внасят осигуровките си

Добри Митрев разясни, че съгласно анкетни изследвания има покачване от 2% на позитивното отношение към бизнес средата. „ Това е нищожно покачване. Твърде рано е да кажем изрично, че имаме по-добра бизнес среда, тъй като към момента не сме видели резултата от въведените ограничения в бюджета за идната година. На нас ни би трябвало и много по-голям напредък от този, който е заложен в бюджет 2024 година, в случай че желаеме да догонваме развитите страни в Европейски Съюз. Двигател на растежа могат да бъдат вложенията, за които би трябвало подобаваща среда “, поучава ръководителят на БСК и прибавя, че тези вложения би трябвало да са ориентирани към дигитализацията и към зелената промяна.

Според него растежът не може да случи, в случай че имаме „ страна на глобите “, както я назовава бизнесът. „ Ние доста постоянно чакаме някой да направи нарушавания, с цел да бръкнем в сметката му, да вземем имуществената глоба, и да я внесем в бюджета. Така няма да получим напредък. Ако преосмислим тази политика и се превърнем от страната на глобите в страната на насърчителните ограничения, триумфите за всички нас и приходите в бюджета ще бъдат доста по-високи, в сравнение с в случай че се разчита на наказания “, съобщи пред БГНЕС Добри Митрев, ръководител на БСК. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР