България трябва да признава еднополовите бракове, сключени в чужбина. Решението

...
България трябва да признава еднополовите бракове, сключени в чужбина. Решението
Коментари Харесай

Лилия и Дарина, които осъдиха България в Страсбург: Пред нас целта винаги е била държавата да разпознае еднополовите двойки

България би трябвало да признава еднополовите бракове, подписани в чужбина. Решението на Европейски съд по правата на човека идва в отговор на проблем с две дами, сключили брак във Англия, който към този момент 7 години не могат да записват у нас. Според решението на съда в Страсбург страната ни би трябвало да сътвори правна рамка, посредством която да се записват фамилните партньорства.

Лилия и Дарина сключили брак във Англия през 2016 година Опитали да изпълнят законовото си обвързване и да го записват в Столична община. Там обаче срещнали отвод. Отказ получили и от две правосъдни инстанции.

" Пред нас задачата постоянно е била България да разпознае еднополовите двойки и като цяло двойките, които нямат подписан брак като такива, които в реалност съжителстват и е редно да имат същите права, както и същите отговорности едни към други ", сподели Лилия Бабулкова в ефира на Българска национална телевизия. 

Дарина Коилова добави: " Отначало е обезкуражаващо, само че по-късно в действителност дава повече мотивация. Това, с което ние би трябвало да се оправяме в даден миг е съвсем същото нещо, което хетеросексуалните хора, които нямат брак, само че са в двойка също ги чака ".

Проблеми с общото имущество

Лилия Бабулкова: " След като към този момент бяхме сключили брака си купихме жилището си, което първо не можем да купим като общо фамилно жилище, а всяка от нас има половината от него ".

Според Европейския съд по правата на индивида с отводите да записва брака България нарушава правото на персонален и фамилен живот на Лилия и Дарина.

Деница Любенова е юрист на Лилия и Дарина и бранител на човешки права.  " България би трябвало да сътвори правна рамка, която подсигурява правата на ЛГБТИ фамилиите. Няма отговорности от страна на България да вкара брака като подобен, който може да бъде подписан сред лица от един и същи пол на територията на България, само че ние не можем да продължаваме да не признаваме браковете, подписани в други страни. ", съобщи юрист Любенова. 

За юристите по този проблем следва работа със Съвета на Европа, правосъдното министерство и Народното събрание. А за Лилия и Дарина следва нова страница.

Лилия Бабулкова: " Даваме си сметка, че би трябвало да стартираме някаква нова глава от животите си, а в този момент мечтаем за дете ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР