България трябва да приеме още закони и да започне да

...
България трябва да приеме още закони и да започне да
Коментари Харесай

Нидерландия: Като приемате закони, трябва и да ги прилагате

България би трябвало да одобри още закони и да стартира да ги ползва, сподели пред публицисти нощес държавният секретар по правораздаване и сигурност на Нидерландия Ерик ван дер Бурх, който взе участие в срещата на вътрешните министри в Брюксел и гласоподава срещу приемането на страната ни в Шенген. Според него проблемите на България са свързани с правата на индивида и битката с корупцията, съобщи Българска национална телевизия.

“Искаме да забележим, че България в действителност подхваща стъпки в тази посока, би трябвало да бъдат направени и признати закони, а след това и да стартират и да се ползват и идната година ще приказваме още веднъж. Законите първо би трябвало да бъдат признати от Народното събрание в България, само че след това би трябвало да бъдат и приложени, тъй като приемането на един закон не е същото като използването му. След това би трябвало да има отчет на Европейска комисия и в случай че България дава отговор на условията, пътят към Шенген й ще бъде открит ”, сподели Ван дер Бурх.

Той изрази удивление от поддръжката на Еврокомисията за България. “Учудвам се на позицията на Еврокомисията, която постоянно споделя, че ние сме общественост от полезности и правила. Точно Европейска комисия би трябвало да сложи високо в целите си правата на индивида и опълчването на корупцията ”, разяснява той. Според него от 2011 година Нидерландия е поредна в настояванията си на какви условия би трябвало да дава отговор една страна, с цел да стане част от Шенген.

Ван дер Бурх разяснява, че в залата е имало отчаяние поради решението на Нидерландия и Австрия срещу разширението на Шенген с България и Румъния, само че съгласно него двете страни имат право на лична позиция.

НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ

Евродепутатката Елена Йончева заяви, че при започване на седмицата е положила старания да попречи на избирането на нидерландеца Ханс Лайтенс за началник на организацията Фронтекс, която следи придвижването през външните граници на Европейски Съюз. Въпреки нейния негативен избор Лайтенс получи поддръжка от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европарламента. Два дни преди гласуването в Съвета на Европейски Съюз, където бе блокирана кандидатурата за Шенген на България и Румъния, Йончева декларирала пред авторитетния нидерландски вестник Algemeen Dagblad, че е подкрепила конкурентната кандидатурата на Латвия за шеф на организацията за брегова и гранична защита Фронтекс, вместо тази на ген. Ханс Лайтенс от Нидерландия. „ Въпреки че в никакъв случай не съм се съмнявала в качествата на Ханс Лайтенс, мъчно е да схвана по какъв начин подобен почитан чиновник в Нидерландия явно не изяснява на своя министър-председател каква е споделената отговорност при ръководството на външните граници на Шенген. Или професионалното му мнение не се цени от личното му държавно управление “, разяснява тя пред изданието.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР