„България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип

...
„България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип
Коментари Харесай

Започваме да търсим инвеститор за АЕЦ „Белене“

„ България би трябвало да потърси опция за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „ Белене “. За да започва този развой ще бъде нужен мандат от парламента”. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „ Атомекспо 2018 “ в Сочи.

Енергийният министър уточни, че до броени дни в Народното събрание ще бъде импортиран отчетът с оферти по какъв начин да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „ Белене “.

„ Всичко това, което притежаваме като активи е извънредно съществено – това са близо 3 милиарда лева пари на българските данъкоплатци. Имаме съоръжение, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран план от Европейска комисия още през 2007 година Всичко това прави този план допустимо най-бързо да се осъществя спрямо другите планове в района. Аз мисля, че ние би трябвало да опитаме да потърсим вид за опция за реализация на пазарен принцип и без държавна гаранция. За да започва този развой, ще ни бъде нужен мандат от Народното събрание “, акцентира министър Петкова.

Според нея единственият вид НЕК, БЕХ и българската страна да си възстановят всички средства, които са вложени досега, е реализацията на този план.

„ Ако се върви към някой от другите разновидности за осъществяване на оборудването – да не е площадката на АЕЦ „ Белене “, това значи, че би трябвало да се отпишат автоматизирано от активите на НЕК близо 1,3 млрд.лв., а това не е най-хубавото икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока – оптимално потребление на всичко, което притежаваме, за отбрана на националния интерес и на енергийната ни сигурност “, сподели министър Петкова.

Тя уточни, че ще уведоми съветските сътрудници и евентуалните вложители, откакто бъде взето решение в Народното събрание.

Петкова сподели, че до края на годината би трябвало да е стартирала процедурата, обвързвана с избор на стратегически вложител, при положение, че Народно събрание даде мандат.

„ Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия. Надяваме се да бъде доказан инвеститорският интерес, който се декларира все още и да се повяват нови вложители и до края на годината да имаме по-конкретна информация “, посочи енергийният министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР