България трябва да потърси възможно ст за реализирането на пазарен

...
България трябва да потърси възможно ст за реализирането на пазарен
Коментари Харесай

Петкова: До края на годината обявяваме процедура за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене”


България би трябвало да потърси допустимо ст за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „ Белене “, с цел да започва този развой ще бъде нужен мандат от Народното събрание. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „ Атомекспо 2018 “ в Сочи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Енергийният министър уточни, че до броени дни в Народното събрание ще бъде импортиран отчетът с оферти по какъв начин да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „ Белене “.

„ Решението, което предлагаме е ясно “, сподели тя и добави, че разполагаме с доста съществени активи.

„ Всичко това, което притежаваме като активи е извънредно съществено – това са близо 3 милиарда лева пари на българските данъкоплатци. Имаме съоръжение, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран план от Европейска комисия още през 2007 година Всичко това прави този план допустимо най-бързо да се осъществя спрямо другите планове в района. Аз мисля, че ние би трябвало да опитаме да потърсим вид за опция за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да започва този развой, ще ни бъде нужен мандат от Народното събрание “, акцентира министър Петкова.

Според нея единственият вид НЕК, БЕХ и българската страна да си възстановят всички средства, които са вложени досега, е реализацията на този план.

„ Ако се върви към някой от другите разновидности за осъществяване на оборудването – да не е площадката на АЕЦ „ Белене “, това значи, че би трябвало да се отпишат автоматизирано от активите на НЕК близо 1,3 млрд.лв., а това не е най-хубавото икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока – оптимално потребление на всичко, което притежаваме, за отбрана на националния интерес и на енергийната ни сигурност “, сподели министър Петкова.

Тя уточни, че ще уведоми съветските ни сътрудници и евентуалните вложители, откакто бъде взето решението на Народно събрание.

„ След това ще бъдат извършени срещи с производителите на оборудването, с евентуални вложители. В рамките на една открита, конкурентна процедура ще изберем един стратегически вложител, или стратегически вложители “, сподели тя.

Петкова сподели, че до края на годината би трябвало да е стартирала процедурата, обвързвана с избор на стратегически вложител, при положение, че Народно събрание ни даде мандат. „ Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия. Надяваме се да бъде доказан инвеститорският интерес, който се декларира все още и да се повяват нови вложители и до края на годината да имаме по-конкретна информация “, добави енергийният ни министър.

На въпрос дали има възможност АЕЦ „ Белене “ да бъде построена по модела на унгарската „ Пакш “, Петкова сподели, че и подобен вид се създава от Министерството на енергетиката. „ Там има избрани параметри, които на този стадий се разминават с нашата визия да няма държавна гаранция, да няма контракти за дълготрайно изкупуване. Аз мисля, че по-добрият вид е да се опитаме да осъществяваме плана в тези рамки, които държавното управление е задало още преди 2 година, когато излезе решението на арбитража и когато за всички нас беше значимо, че би трябвало да се търси решение за оползотворяване на оборудването “, посочи министър Петкова.

На въпрос дали „ Росатом “ ще вземат участие в строителството на АЕЦ „ Белене “, Петкова съобщи: „ Колегите от „ Росатом “ са конструктори на плана, производители на оборудването. Без съдействието и без тях няма по какъв начин да вървим напред. Тук желая да отбележа, че едно прелестно съдействие с сътрудниците от „ Росатом “. Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем “.

Министър Петкова съобщи, че няма по какъв начин една АЕЦ да бъде построена без да е налице държавно присъединяване.

„ НЕК има всички активи, всички разрешителни. Това, което считаме, че е добре да се направи в тази ситуация, е страната да взе участие посредством активите, които има. Те ще бъдат отделени в една обособена плана компания. Тя ще организира процедурата за избор на вложител “, сподели още тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР