България трябва да постави твърдо на европейската маса въпроса за

...
България трябва да постави твърдо на европейската маса въпроса за
Коментари Харесай

Илияна Йотова посрещна Капитан Петко Войвода в Чепеларе

България би трябвало да сложи твърдо на европейската маса въпроса за двойните стандарти в Европа, съобщи пред публицисти в Чепеларе Илияна Йотова. Вицепрезидентът бе почетен посетител на първите Хайдушки празници в родопския град и участва на шествието с пушката на Капитан Петко челник до паметника му и възстановката по посрещането на героя в Чепеларе, направена от самодейци и съдружие " Родопски хайдути ".

" Европредседателството е голям късмет за България, стига да се възползваме от него. Радвам се, че през предходната седмица най-сетне държавното управление стартира полемиките по нашите цели за тези 6 месеца. Предстоят 2-3 месеца докрая на тази година, които ще бъдат доста дейни. Защото това е подготовката, една част от събитията ще бъдат изтеглени безусловно преди Нова година. Имаше една концепция за трите К. Не зная какво се случи с нея, сякаш повече не се популяризира в общественото пространство ", разяснява пред медиите Йотова.

Според нея, каквото и да реши държавното управление, значимото е да бъде непокътнат интереса на страната. " Той би трябвало да бъде подложен доста съществено на европейската маса и като страна, която е външна граница на Европейски Съюз, която пази и е поръчител за неговата сигурност, както и развиването на целия този район в Европа - Югоизточният. И най-важното, един от значителните цели е разширението на Европейски Съюз по посока на Западните Балкани. За нас постоянно е по-добре към нас и нашите граници да има други страни членки на Европейски Съюз, освен за общата сигурност на нашите жители, а тъй като това е опция за стопански и транспортни коридори и в последна сметка повишение на стандарта на българските жители, повече работа. Европа като, че ли гледа на Западните Балкани повече като на стопански план, на транспортен план, на план за вложения, в сравнение с политическо решение за разширението на Европейски Съюз. Ще би трябвало да си свършим работата до дъно, българската позиция би трябвало да бъде политическо уголемение на Европейски Съюз по посока на Западните Балкани ", сподели Йотова.

Вицепрезидентът акцентира, че за нея различен главен приоритет е участието на България в Шенген, тъй като то е част от огромната тематика за двойните стандарти в Европа. " Докато ги има двойните стандарти, до момента в който Европа се дели на централни страни и външна страна, до момента в който има по-развити и по-малко развити страни и това се задълбочава, не можем да приказваме за сполучлив европейски план. Това са въпросите, които вълнуват всички европейци. Ако България, в своето председателство, откри балансите за тези въпроси и ги сложи твърдо на масата, само че и със своите оферти като техни отговори, мисля, че ще се радваме на доста сполучливо председателство. Аз съм оптимист, аз имам вяра, че ще си свършим работата ", съобщи Йотова.

Според нея, бъгарина ще бъде същински самостоятелен в случай че се увеличи стандарта му на живот. " Ако преборим страшната беднотия и бедност в периферията на страната, в по-малките градове и села, в случай че успеем да накараме българчетата да вървят на учебно заведение, тъй като 200 000 тази година няма да прекрачат класните стаи, в случай че има опазване на здравето за всеки български жител и той се усеща спокоен за себе си и децата си, ще сме същински спокойни и самостоятелни ", разяснява Йотова.

Честванията в Чепеларе се организираха под патронажа на Председателя на Народното събрание. На тях участва и Председателя на тракийските сдружения в България, с цел да се уважи делото на Петко челник, дал живота си за свободата на България и 139 години от освобождението на междинните Родопи и Чепеларе.

Пушката на Капитан Петко челник бе неповторимия предмет, който накара десетки хора в Чепеларе да се преклонят още веднъж пред свободата на Родината на първите Хайдушки празници. Прочутият покровител на родопчани по времето на Сенклеровия протест през 1878 година е предал оръжието си на прощаване на устовския духовник Атанас Келпетков, който е бил негов секретар през тази размирна година. Впоследствие потомците на майстора-дюлгерин предават оръжието на смолянския музей, където се съхранява в този момент.
От РИМ-Смолян показаха пушката на Чепеларе на Хайдушките празници, с цел да може всички – локални и туристи, да се допрян персонално до свещената светиня и да се върнат към времената, когато сме получили свободата си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР