България трябва да побърза с решението си и да следва

...
България трябва да побърза с решението си и да следва
Коментари Харесай

Времето за изграждане на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“ изтича

България би трябвало да побърза с решението си и да следва непоколебим график, в случай че желае американската компания Westinghouse Electric да построи нов блок в АЕЦ " Козлодуй ", който да влезе в употреба в края на 2032 година Това излиза наяве от думите на представител на компанията, който е коментирал тематиката пред SeeNews.

Според него изискването, с цел да се случи VII реактор в единствената българска атомна електроцентрала в обозримия период, е окончателното капиталово решение за плана да бъде взето през първата половина на 2024 година и процесът на въвеждане в употреба да се придържа към доста непоколебим график.

Евентуалното потребление на каквато и да е съществуваща инфраструктура в АЕЦ " Козлодуй ", която е съвместима с технологията AP1000, може да понижи общата последна цена на плана, добавя служителят на компанията, който желае да резервира анонимност.

АЕЦ " Козлодуй " експлоатира два съветски реактора ВВЕР-1000 с мощ 1000 MW всеки – V иVI блок. Техните удължени лицензи за употреба изтичат надлежно през 2027 година и 2029 година

Westinghouse разгласи предходната седмица, че е подписала меморандум за съгласие със специфична планова компания " АЕЦ Козлодуй-Ново строителство ", с цел да сътвори основите за евентуалното създаване на един или два реактора AP1000 в централата.

Следващата стъпка е да бъде изпълнен контракт за челен инженерен дизайн (FEED), което ще отнеме към девет до 10 месеца. Обхватът на контракта FEED обгръща ранни инженерни работи, в това число оценка на съществуващата инфраструктура на площадката на " Козлодуй ", която може да се употребява за евентуално създаване на нови нуклеарни блокове с технологията AP1000 “, сподели служителят.

Допълнителните стъпки в обсега на FEED включват оценка на локалната промишленост, с цел да се дефинира доколко Westinghouse би могла да употребява или развие локална верига на доставки. Успоредно с това би трябвало да се сформира обстоен график за осъществяване на плана, преди компанията да създаде индикативна оценка на разноските.

Основната цел на FEED е да даде на заинтригуваните страни в България всички нужни детайлности, с цел да могат да вземат обективно дефинитивно капиталово решение “, сподели още служителят.

Ако такова решение бъде взето през първата половина на 2024 година, работният план ще би трябвало да получи утвърждение от българския регулатор на нуклеарната енергетика и позволение за градеж, което може да стане в идващите две години. Строителството нормално лишава пет години, до момента в който окончателното стартиране в употреба на централата лишава към една година, съгласно длъжностното лице.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР