България трябва да осъществи трансформация на икономиката си, като се

...
България трябва да осъществи трансформация на икономиката си, като се
Коментари Харесай

Радев пита България ще разработва или ще е консуматор на технологии

България би трябвало да реализира промяна на стопанската система си, като се ориентира от експорт на първични материали към произвеждане и експорт на артикули с висока добавена стойност. Това съобщи президентът Румен Радев на онлайн среща с представители на започващи и високотехнологични компании, проведена от Българската стартъп асоциация (BESCO).

По думи на президента това е основно за развиването на капацитета ни и за заемане на почтено място в интернационален проект.

Радев акцентира, че светът ще се разделя все по-ясно на страни, които създават технологии и по този начин ще дефинират международния дневен ред, и на такива, които са потребители на технологии. Водещ въпрос съгласно него е къде ще се нарежда България.

Трябва да работим с бързи темпове, с цел да заемем мястото, което ни се поставя, настоя президентът.

Той посочи като огромно преимущество за страната ни капацитета на новаторско мислещите млади българи. Те са нашият най-ценен капитал и би трябвало да мислим по какъв начин да използваме този гений и да създадем условия той да се разпростира и развива - тук в България, акцентира президентът.
 България ще получи €120 млн. за конкурентоспособност и нововъведения
България ще получи €120 млн. за конкурентоспособност и нововъведения

Парите са по политиката на доближаване на Европейски Съюз

Според него е належащо създаването на нормативна рамка и условия, които да подсигуряват предвидимост и да благоприятстват инициативността, както и целенасочена политика в региона на образованието, с фокус върху прехвърлянето на технологии. Той бе безапелационен, че не може да трансформираме стопанската система ни към високотехнологична промишленост с висока добавена стойност, в случай че не правим промяна освен на законодателството, само че и на системата на образованието.

Държавният глава открои и ролята на модифицирания от служебното държавно управление План за възобновяване и резистентност за стимулирането на предприемаческата среда у нас в раздела " Разрастване на България ". Според него като резултат ще се усетят промени в лекост за основаване и разпродажба на компании и по-гъвкавото им ръководство, а също по този начин и ще се осъществят сполучливи планове, които да подкрепят бизнесмените. Работеща мярка за привличане на капитал по негови думи би бил фонд, в който страната да подкрепя потвърдени ефикасни вложения в предприемачество и върхови технологии.

Радев съобщи, че страната ни не се възползва задоволително интензивно от интернационалните начинания, които дават благоприятни условия за вложения в границите на Европейски Съюз и НАТО. Участието в интернационалните стратегии, в това число в областта на защитата, съгласно него биха разрешили консолидираното на концепциите на българските софтуерни компании в международен проект и биха обезпечили нужните средства за тяхната реализация.

Президентът съобщи упоритост у нас да се проведат интернационалните конгреси, на които да бъде сложено началото на съдействие в региона на започващи и високотехнологични компании.
 Радев прикани за нов модел на финансиране на иновационната активност у нас Обновена
Радев прикани за нов модел на финансиране на иновационната активност у нас

По думите му за едни предприятия рецесията е ускорила реализирането на нови хрумвания

На полемиката беше разисквано и дългогодишното закъснение на в България. Радев акцентира, че въвеждането му е директно обвързвано с институционалната бистрота на всички равнища и наред с улесненията за жителите ще сътвори опция за осведоменост за метода на разходване на обществените средства у нас.

Имаме доста да догонваме по-развитите страни от нас, задачите са амбициозни, само че най-важната от тях е подсилване на държавността , посочи той.

Радев уточни няколко огромни плана, върху които се работи. " Високотехнологичен институт за теоретичен разсъдък се надявам да стане факт до края на годината, където работим с Швейцария. Ще има преподаватели и учени на международно равнище. Уникален център, първи по рода си в цяла Източна Европа ", уточни той и добави, че е имал срещи с управлението на Amazon и Гугъл, които да се включат плана.

" С ЦЕРН работим за Югоизточен европейски институт за устойчиви технологии. България има всички предпоставки и условия да бъде разположен тук. Това ще даде опция за практико-приложни проучвания в региона на физиката, биология и други науки ", сподели още той. По неговите думи при по-голяма упоритост можем да дадем късмет България да построява и затвърждава своята позиция като страна, в която младежите разпростират своя гений и се развиват високи технологии. " Трябва да станем умна страна. Нашите запаси са лимитирани и би трябвало да ги управляваме ", уточни президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР