България трябва да направи своя план за справяне с миграционната

...
България трябва да направи своя план за справяне с миграционната
Коментари Харесай

Йотова: Вярваме на Корнелия Нинова, че оръжия за Украйна от нас не се изнасят

България би трябвало да направи своя проект за справяне с миграционната вълна от Украйна, тъй като европейската инструкция за краткотрайното леговище е остаряла. Това съобщи във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщи БНР.

България наложително би трябвало да се обърне към европейските институции за спомагателна помощ и да договаря за по-голямо финансиране при разпределението на предстоящите 420 милиона евро за очистване на последствията от миграцията и справяне с бежанския проблем, уточни вицепрезидентът.

„ Бихме могли да преговаряме за забележителна сума от позиция на това да покрием разноските на хората, които одобряват бежанци, а не в този момент единствено да се дават на тези, които институционално ги одобряват, тъй като всяко едно българско домакинство ще има потребност от това, приемайки хора от Украйна, да подкрепи личния си бюджет. “

Има потребност и от европейско финансиране, което да премине през здравната каса, с цел да бъде покрито лекуването на бежанците в българските лечебни заведения, съобщи Илияна Йотова. Тя акцентира, че към момента няма написан проект на държавното управление с финансови параметри за бежанците – заслон, обучение, обществени помощи, опазване на здравето.

По мотив опасенията, че България изнася оръжие за Украйна през разнообразни дестинации, вицепрезидентът съобщи:

„ Ние имаме вяра на това, което приказва министърът на икономката, че сега българско оръжие за Украйна не се изнася. Оттам нататък нашата институция не разполага с никаква друга информация “.

Илияна Йотова уточни, че няма опасения поради войната в Украйна Североизточна България да стане милитаризирана зона и акцентира, че българският отговор като страна членка на Европейски Съюз и на НАТО би трябвало да бъде задоволително корав против войната и експанзията.

Не е добър сигнал, че сега европейската прокуратура се занимава с българската страна, съобщи вицепрезидентът във връзка арестите на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и ПР на ГЕРБ Севдалина Арнаудова, заяви Българска национална телевизия.

По думите на Йотова страната ни още веднъж е на прицел, а всички български жители са заинтригувани, истината да излезе нескрито в цялост, тъй като годините на замитане под килима и оправдания с политическа воля и сбъркани отчети са довели до тези обстановка.

" Промяната ще стане тогава, когато в името на закона се подхващат законови дейности. На този стадий нямам никакво съображение да нямам доверие на българското държавно управление. Министър-председателят и неговият вицепремиер, твърдо застанаха зад тази акция, евентуално имат своите учредения, само че считам, че този сюжет ще има продължение.

Говори се за одитния отчет за потреблението на европейските средства, аз не съм го виждала, не желая да го разясня, за какво той към момента не е обществен, само че евентуално там също има причини, приказва се загуба от близо половин милиард от хазарт. Всичко това са доказателства, на които уповавам се и прокуратурата, и Министерство на вътрешните работи да изпълнят своите задължения и да застанат в действителност на страната на закона ", сподели Йотова.
ТЕМА преди 13 минути 224 преди 15 минути 262 преди 17 минути 363

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР