България трябва да има визия за планинския туризъм. Това заяви

...
България трябва да има визия за планинския туризъм. Това заяви
Коментари Харесай

БТС: България трябва да има визия за планинския туризъм

България би трябвало да има визия за планинския туризъм. Това съобщи пред БНР Венцислав Венев, ръководител на Българския туристически съюз. Той изясни, че тя би трябвало да задава посоката на развиване в идващите 10-20 години. 

Туристическият съюз най-сетне получи статут на национално представителна организация.

" Това разрешава да се съставлява планинския туризъм. От 13 години страната е абдикирала от планинския туризъм. Няма поддръжка за маршрутите в планинските елементи на страната ни, нито за хижите. Всичко се развива стихийно ". 

Венев уточни, че Българскитя туристически съюз има значима обществена, просветителна, културна и патриотична роля.  

" Ние сме обществена организация, която е съюз от туристически сдружения. Имаме 136 такива ". 

Нашата концепция е да притеглим повече младежи, означи той. 

" Започнахме работа с МОН, с Министерството на туризма и Министерство на околната среда и водите, с цел да се внесе ред в употребата на туристическите уреди. Има към този момент извършени туристически просветителни лагери. Искаме да дадем на децата избрана подготовка и по-късно те да могат да образоват свои връстници ". 

Планината не е място за огромни празненства, акцентира Венцислав Венев.

" Не е належащо да се основава туристическа полиция. Трябва да образоваме туристите  да знаят по какъв начин държанието им въздейства на планината.

Често се случват спорове с хижарите. Трябва да се отнасяме към тях с извънредно почитание. Те работят в тежки условия. Ние работим добре с тях ". 

Той уточни, че от Българския туристически съюз чакат помощ от страна на страната, с цел да поддържат обектите във високата планина.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР