България трябва да има 6 медицински хеликоптера до края на

...
България трябва да има 6 медицински хеликоптера до края на
Коментари Харесай

Георги Гвоздейков: България трябва да има 6 медицински хеликоптера до края на 2024 година

България би трябвало да има 6 медицински хеликоптера до края на 2024 година. До 15 ноември е в ход процедурата по подаване на предложения за построяването на този тип незабавна помощ, изясни Георги Гвоздейков, който е шеф на държавното сдружение „ Хелимед Сървисис “, ръководещо плана за здравна помощ по въздуха, предава БНР.

След това ще се обезпечи и хеликоптер чартърен, с цел да се завърши процеса по узаконяване и приемане на удостоверение за авиационен оператор за действия от незабавна здравна помощ по въздух. Това е условие на регламента. Първият хеликоптер би трябвало да има регистрация в България. Екипът му ще се образова към 20 дни за работа с съответното въздухоплавателно средство. След това ще се организират подготвителни задачи, означи Гвоздейков.

По думите му сдружението работи с лечебни заведения, които имат площадки за кацане. И добави, че тези, които нямат, демонстрират интерес към построяването им.

Министерството на здравеопазването е главният бенефициент по Плана за възобновяване и резистентност и ще обезпечи покупката на 6 хеликоптера и построяването на 6 оперативни бази на територията на България. Министерство на вътрешните работи и системата на 112 също вземат участие в плана, както и транспортното министерство, посочи Георги Гвоздейков.

Трябва да отчетем като триумф, че поръчката към този момент е оповестена, счита Гвоздейков.

„ Надявам се в идващите 5-10 години да се изравним със стандарта на европейските страни, които са от нашия сан. Поръчката за покупката на 6-те хеликоптера към този момент се завърши. Има подадена оферта, въпреки и да е една. Това е разрешено от закона. Нещата са в период. Трябва да се вземат незабавни ограничения за отделяне на терените за 6-те оперативни бази и за проектирането им, изясни още той.

В България би трябвало да бъде основано асоциация, която да даде образец за събиране дарения и за реализираме сходни дела, уверен е шефът на „ Хелимед Сървисис “.

Всички тези действия в Европа се случват с помощта на общностите. Те работят в интерес на обществото. Има и безпилотни дронове, които биха могли да транспортират органи, кръв, принадлежности и лекарства по-бързо по въздуха, в сравнение с елементарните коли за спешна помощ, изясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР