България трябва да харчи 1 милиард лева годишно за подновяване

...
България трябва да харчи 1 милиард лева годишно за подновяване
Коментари Харесай

Министър Цеков: България трябва да харчи 1 млрд. лева годишно за подновяване на водопроводната мрежа

България би трябвало да харчи 1 милиард лв. годишно за възобновяване на водопроводната мрежа на България. Това сподели районният министър по време на днешния парламентарен надзор в отговор на въпрос на Джейхан Ибрямов по отношение на положение на водния бранш в България и проблемите, свързани с водоснабдяването и канализацията. По данни на в страната ни има построена съвсем на 100 % водопроводна мрежа, само че загубите по нея възлизат на 55,5 % от подадената вода. 

" Сериозният въпрос за ВиК операторите касае изчерпателен метод към проблемите, които те срещат ", настоя районният министър. По негови думи 94,7 % от жителите на България имат водоснабдяване, общата водопроводна мрежа е съвсем 77 000 километра и 25 % от популацията на България е със септични ями в 21 век.

" Причините за водозагубите са извънредно остарялата водопроводна мрежа, която е построена в интервала от 1960 година до 1971 година През 2021 година Министерски съвет е дал своя вот проект за възобновяване и рационализация на канализацията, като бюджетът на Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ) възлиза на до 3 милиарда лв. годишно, а вложенията във ВиК бранша едвам приближават годишно 200 милиона лв. ", сподели министър Цеков. Той посочи, че ВиК операторите демонстрират неприятна успеваемост на разноските и неспособност за независимо справяне с казуса за загубата на питейна вода по остарелите водни мрежи в другите райони на страната. 

  " Смятам, че се постанова сериозна полемика сред всички парламентарни сили и вземането на съществени решения, в това число и подсигуряването даже на публично-частни вложения, с цел да се вземе решение и да се подсигури метод годишно да се заделя най-малко 1 милиард лв. за ВиК канализацията и мрежа. В противоположен случай ние сме обречени единствено да кърпим и да губим вода ", безапелационен бе Цеков, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР