България трябва да бъде много внимателна, когато тук се идва

...
България трябва да бъде много внимателна, когато тук се идва
Коментари Харесай

Курумбашев: Макрон се опитва да решава вътрешни проблеми чрез европейското законодателство

„ България би трябвало да бъде доста деликатна, когато тук се идва с всякакви оферти по отношение на директивата за командироването на служащи. Едва ли не, от нас се желае поддръжка за тази инструкция в подмяна на едно наше ефимерно влизане в Шенген и Еврозоната “. 

Това съобщи евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на конференция във вторник.

„ На фона на обвиняванията за обществен дъмпинг България би трябвало ясно да сложи въпроса за корпоративния дъмпинг “, счита още Курумбашев. „ Ако българските, румънските и полските компании получаваха същото възнаграждение, каквото получават западноевропейските, то те явно би трябвало да заплащат немските заплати и осигуровки. Но не може да плащаш на български и румънски цени, а да изискваш да се заплащат немски обществени осигуровки. Също по този начин немските и френските вериги да заплащат на служащите също толкоз, колкото заплащат в личните им страни. Това е прочее и най-хубавият метод нашите служащи да не мигрират на Запад. “

„ За първи път следя сходно разделяне в Европейския парламент – гласуването бе не по политически групи (ЕНП, социалисти, либерали). Гласуването беше чисто национално. От една страна – Франция, Германия, Австрия, а от друга - страните от Централна и Източна Европа. За първи път в границите на тази година следя в Екологичен потенциал разделяне не по политически, а по народен симптом. Това е извънредно рисково. “

Курумбашев разяснява противоречивите моменти в за българските превозвачи с оглед новите оферти за контролиране на шосейния превоз в Европейски Съюз.

„ Нашата позиция е, че в директивата за командироването на служащи не би трябвало да бъде включван превозът, тъй като там има извънредно огромна подвижност на работната ръка. Натискът на избрани страни (и по-конкретно - на Франция) е служащите да се смятат за командировани, когато са прекарали повече от един ден на територията на съответната страна в границите на един месец. Практически незабавно. Нашето искане е този период да бъде най-малко седем дни ", сподели още евродепутатът.

Той акцентира, че някои страни са въвели в своето национално законодателство протекционистки ограничения, които в допълнение затрудняват работата на нашите компании. Курумбашев уточни като подобен образец условието всяка една транспортна компания да има съответен сътрудник в съответната страна.

" Една компания, разполагаща със 100 или 500 камиона, може да извърши условието да има австрийски, немски и френски сътрудник, само че какво вършим с тези, които имат 2, 10 или 15 камиона? ", попита той. 

Според него сходни мерки са ориентирани против един главен принцип на Европейски Съюз - свободното придвижване на артикули и услуги.

" Това е протекционистки опит от избрани страни за това да бъде предпазен техният народен пазар. Мисля, че това тяхно национално законодателство някои случаи опонира на правото на Европейски Съюз. Затова и България би трябвало да бъде изключително деликатна с сходни оферти “, акцентира Курумбашев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР