България трудно се справя с управлението на собствениците си отпадъци,

...
България трудно се справя с управлението на собствениците си отпадъци,
Коментари Харесай

Вносът на боклука: Не ви трябва да знаете

България мъчно се оправя с ръководството на притежателите си боклуци, само че се трансформира в сметището на Европа

© Николай Дойчинов През седмицата една подправена вест обиколи медиите, а точно изказванието, че основният прокурор Иван Гешев е споделил, че в дома на министъра на околната среда и водите (в оставка и в ареста) Нено Димов са открити " документи за вноса на боклуци от Италия ". След опровергаване от прокуратурата публикацията първоизточник в " 24 часа " беше изтрита, само че главният въпрос - къде са документите за вноса на боклуци, остана.

През последната половин година тематиката за боклука, приближаващ в страната ни, беше обект на серия журналистически следствия - както в български, по този начин и в италиански медии, които разкриха непозволен импорт и изгаряне на боклуци.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След серия от изявления, че част от боклука идва от Италия и се изгаря в тецовете на Ковачки, прокуратурата заяви, че стартира инспекция, чиито резултати не са обявявани обществено. В края на предходната година италианските управляващи стопираха комбинация с боклуци, предопределени за България и завършени с подправени документи. Няколко дни по-късно след интервенция против калабрийската мафия - ндрангета, италианските проверяващи разпространиха запис на диалог сред главните обвинени, в който те разясняват противозаконен експорт на боклуци за България.

Темата е значима по две аргументи:подобна процедура основава действителна заплаха за околната среда, а оттова за здравето на гражданите;има съществени подозрения, че се генерира корупция в обществената власт.По тази причина въпросите какви боклуци се внасят и от кое място, кой ги внася и какво се случва с тях са същински значими.

Миналия август " Капитал " изиска от министъра на околната среда и водите Нено Димов достъп до всички формуляри, които министерството събира по силата на европейското законодателство, за импорт на боклуци от България. Въпросните документи съдържат цялостна информация по процеса по импорт на боклуци като транспортьор, вносител, генератор на отпадъците, изложение на отпадъците, място и метод на оползотворяването им. С друго питане още веднъж по Закона за достъп до социална информация поискахме информация за всички компании, които са внесли боклуци през последните пет години, типа на отпадъка и страната на генезис.

Заявленията бяха препратени от Министерство на околната среда и водите в Изпълнителната организация по околната среда и водите, която отхвърли да даде информация. Мотивите, които шефът на организацията Георги Балчев посочи - " поисканата информация не е социална, тъй като не дава опция на жителите да си сформират лично мнение ", а също така е и комерсиална загадка.

И двата отхвърли на Изпълнителна агенция по околна среда бяха анулирани от Административен съд - София-град, който с влезнали в действие решения от декември и януари задължи институцията да даде информация.

Съдът е безапелационен - информацията, която търсим, е обвързвана с запазване на околната среда и достъпът до нея е част от обезпеченото от конституцията " право на жителите на здравословна и удобна околна среда в сходство с откритите стандарти и нормативи, което право включва и правото на информация за околната среда ".

Срокът да получим достъп до формулярите изтече още в края на предходната година, само че от Изпълнителна агенция по околна среда ни уведомиха, че им трябват още 10 дни, с цел да дават поисканата информация. И този период изтече, само че вместо информацията, която Георги Балчев беше длъжен от съда да ни даде, получихме негово питане до Националния статистически институт, в което пита дали инцидентно информацията, която търсим, не е статистическа. Този въпрос е разискван от съда и явно Балчев прави опит да тупа топката. Или, казано на юридически език - да не извърши правосъдното решение.

Председателят на Национален статистически институт Сергей Цветарски отговори на питане на " Капитал ", че информацията, която сме поискали, не е по Закона за статистиката, а по Закона за ръководство на отпадъците и Национален статистически институт няма отношение към нея.

Информацията от Приложение VІІ от Регламент 1013/2006 се събира от Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) по силата на Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО). Тази административна информация не е предмет на регламентиран информативен продан сред Национален статистически институт и Изпълнителна агенция по околна среда като орган на статистиката. Национален статистически институт събира информация, в това число такава за отпадъците, според Националната статистическа стратегия. Тази информация се употребява единствено за статистически цели по силата на Закона за статистиката.

Адвокат Александър Кашъмов, началник на правния екип на " Програма достъп до информация ", който съветва " Капитал " по този проблем, разяснява, че Изпълнителна агенция по околна среда на процедура се пробва да преразгледа правосъдното решение, в което ясно е казано какъв е характерът на информацията - социална информация за запазване на околната среда.

" Отклонявайки се от тези инструкции, Георги Балчев не извършва правосъдното решение, в случай че информацията е и от голяма важност за здравето на хората и удобната околна среда ", разяснява още адв. Кашъмов.

Георги Балчев

Фотограф: Капитал Георги Балчев е изпълнителен шеф на Изпълнителна агенция по околна среда и е от квотата на " Обединени патриоти ". Балчев е от придвижването " БГ Патриот ", което се свързва с Петко Дюлгеров (обвиняем за посредничеството при предаването на подкупа на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева), а негов бивш началник е Петър Харалампиев (бивш шеф на Държавната организация за българите в чужбина, арестуван и упрекнат от прокуратурата за подкупи).

" Капитал " потърси Георги Балчев за изявление, само че от Изпълнителна агенция по околна среда не дадоха отговор на запитването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР