България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с

...
България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с
Коментари Харесай

Димитър Стоянов поиска оферта от Грипен за доставка на 10 самолета. Швеция готова да прати 8

България търси междинно решение за изтребители, до момента в който започва планът с F-16 от Съединени американски щати. Водят се договаряния с Швеция и още няколко страни, разгласи президентът Румен Радев след съвещанието на Европейската политическа общественост в Прага.

 

От Министерството на защитата оповестиха, че " за обезпечаване на опцията Военновъздушните сили на България да извършват дилемите си по защита на въздушното пространство, както неведнъж е съобщавано в последните два месеца, МО е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и Съединени американски щати за показване на оферта за наемане или закупуване на самолети ".

Оттам допълват, че срещи с делегации от Швеция и Франция са извършени в средата на септември и се чакат предложения. Чака се отговорът и на Израел и Съединени американски щати.

В Прага Радев не посочи за какъв брой самолета става въпрос. За техния брой не излиза наяве и от известието на военното министерство: " Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и опциите на съответните страни за доставка ", уточни президентът.

 

По информация на в. " 24 часа ", който пуска писмото на служебното държавно управление, излиза наяве, че иде тирада за 10 шведски изтребителя " Грипен ". Цитираното писмо е от 30 септември и в него служебният министър на отбраната Димитър Стоянов желае оферта за закупуването на " Грипен " -ите, които да бъдат създадени и доставени в границите на 2 години от сключването на контракта. Стоянов желае въпреки всичко и предложения за лизинг.

 

Купуването на нови самолети ще срещне нашия отпор, тъй като е безумство преди да сме получили поръчаните, да купуваме нови, съобщи през днешния ден някогашният финансов министър Асен Василев.

 

Не е роля на служебния кабинет да взима такова решение с многомилиардни измерения, добави и Кирил Петков, който акцентира, че това е роля на Народното събрание.

 

Само часове по-късно след офертата на МО стана ясно, че Швеция е изпратила на 1 октомври на българското министерство на защитата предложение за 8 нови бойни самолета „ Грипен “. Става дума за най-новата настройка MS20 на модела Jas 39 Gripen C/D, която е съвместима със стандартите на НАТО.

 

Първият аероплан може да бъде доставен в границите на 24 месеца след подписването на контракт. Това заяви Асоциацията на шведската промишленост за сигурност и защита, представена от Дневник.

„ Това не е просто разговор, това е търсене на решение, тъй като България не може да си разреши да се откаже от защитата на личното си небе “ до идването на американските самолети Ф-16.

 

В същото време Епицентър. бг научи, че в армията стартира да зрее неодобрение против празидента Радуев и желанието на служебното държавно управление за купува самолети " Грипен " преди да са пристигнали поръчаните вече Ф-16. Мотивът е - образованието за пилотиране на " Грипен " се разграничава от това на Ф-16 и ще докара до комплицирани процеси в армията.

 

Договорът с Вашингтон за пазаруването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се извършва, увери президентът Румен Радев в коридорите на интернационална среща в Прага.

За това, че България се интересува от шведските самолети бе упоменато още на 4 август в коментар за профилираното американско издание Combat Aircraft, оповестява в. “Сега “. В него се споделя, че Словакия и България били обезпокоени от забавеното снабдяване на новите американски F-16 Block 70 и се добавя: „ Източници от България ми споделят, че управляващите търсят сега преходно решение за базови качества въздух-въздух с до 18 нови или втора употреба Gripen C/D, доставени до 18 месеца след подписването на контракт “.

Сега в известието на „ Сааб “ от Стокхолм се споделя още: „ Обучението на водачите и техническия личен състав е включено и с предлагането цялостни качества за бързо реагиране ще бъдат реализирани в границите на бюджета “.

 

В НАТО единствено две страни имат такива самолети – Чехия и Унгария, като чехите модернизираха своите до MS20 Block 2 през 2018 година, а през януари 2022 година производителят „ Сааб “ (Saab) разгласи, че стартира същият развой и за унгарците.

 

Радев напомни, че на срещата на върха на НАТО, която тече сега, е изтъкнал потребността на страната ви от изтребители, с цел да не прекъсне носенето на дежурството по " Air policing " и защита на личното въздушно пространство.

" Докато този план започва, се търси решение, тъй като България не може да се откаже от защитата на личното си небе. Това ще е до 2030 година, в случай че идващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. 

Държавният глава добави, че страната ни търси изтребители втора ръка не от компании, а от министерствата на съответните страни.

 

Междувременно служебният министър на защитата Димитър Стоянов опроверга изказвания, че България ще купува изтребители от Швеция, само че удостовери, че държавното управление събира предложения, както написа Епицентър.БГ.

Това се случва часове, откакто стана обществено известна поканата към шведската фирма-производител за пазаруване или наемане на самолети и станалия прочут отговор на компанията, че може да даде осем изтребителя.

" Служебното държавно управление не купува самолети. Служебното държавно управление събира предложения и задачата на събирането на тези предложения е да бъдат показани в Народно събрание и да се вземе осведомено решение, по отношение на бъдещето на изтребителната авиация в България. Към момента сме получили отговори и сме провели работни срещи с Швеция и Франция. От останалите две страни чакаме информация. Не са откликнали към момента на нашите писма ".

Служебният министър осведоми, че до 15 декември е бил продължен срокът, в който България би трябвало да отговори на американската страна за пазаруването на нови осем изтребителя Ф-16. Първоначалният краен период беше 1 ноември.

 

Шведските изтребители " Грипен " бяха любимец за нов военен аероплан на Военновъздушни сили през 2017 година при първото, назначено от Румен Радев, служебно държавно управление. Тяхната оферта бе предпочетена пред закупуването на F-16.

 

Впоследствие третото държавно управление на Бойко Борисов ревизира това решение, скапе търга и организира нов, след който бяха платени над 2 милиарда лева за осем чисто нови F-16. Тогава, пробвайки да вземат договорката, шведите предложиха вместо 8 да ни продадат 10 " Грипен " -а.

 

В края на септември това служебно държавно управление пък удостовери офертата на Съединени американски щати за покупката на още осем изтребителя F-16 за към 2,2 милиарда лева

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР