България става не просто член, а партньор на Европейския алианс

...
България става не просто член, а партньор на Европейския алианс
Коментари Харесай

Богдан Богданов: България става партньор на Европейския алианс за батерии

България става не просто член, а сътрудник на Европейския алианс за акумулатори, тъй като има с какво да способства в цялостната екосистема в Европа. Крайно време е страната ни да заеме своето почтено място и да работи по общи за Европа цели. Това сподели шефът на Българската организация за вложения Богдан Богданов в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ . БАИ е формален представител на страната ни в Европейския алианс за акумулатори. 

Алиансът сплотява над 800 колегата – университети, компании, бизнесмени, финансови институции. Той има за цел да обезпечи опциите за декарбонизация в Европа, от които батериите са един от основните съставни елементи, изясни Богданов. " Без тях не може да реализираме резултата на декарбонизация, който се цели до 2030 и 2050 година Тук ние приказваме и за технологии, които са ориентирани към електрификация на превоз, системи за предпазване на сила и основни технологии за електрически коли “, разясни той.  

Зелената промяна дава огромни благоприятни условия. Суровините, материалите и развойната активност, съпътстващи построяването на батериите, съгласно него са опция страната ни да откри своето място във веригата на доставки. " България има своето място и сега, бидейки един от огромните производители и снабдители на мед както за акумулатори, по този начин и за силова електроника, които са извънредно значими, с цел да реализираме нашите цели за декарбонизация. Така че включването на България сега е доста значима стъпка. Ние демонстрираме на нашите европейски сътрудници, че България ще способства за развиването на Алианса и постигането на задачите в Европа. Нашият главен фокус е по какъв начин ние ще развием тези основни промишлености в България, по какъв начин ще доразвием съставените елементи и продуктите, които ние произвеждаме, с цел да прибавяме повече стойност към тях, по какъв начин ще развием и човешкия капацитет, който е основен сега “, сподели Богдан Богданов.  

Той означи, че в България има райони, в които би трябвало да се преквалифицират огромен брой хора и те да бъдат ориентирани към технологии на бъдещето. По този метод България ще може да обезпечи нови работни места, само че и местни артикули с висока добавена стойност, акцентира Богдан Богданов.  

По думите му сега България е третият максимален производител на оловни акумулатори за автомобилната промишленост в Европа. Разполага и с построени уреди за преработване, както и много патенти в сферата. " Въпросът е да помислим по какъв начин да комбинираме всички запаси, които имаме, да стъпим на солидната база, която България е построила в годините и като експертиза в избрани технологии – акумулатори, силова електроника, микроелектроника, и да заемем своето почтено място в Европа. Това е промишленост, която след 2025 година единствено на равнище Европа ще донася над 250 милиарда евро на година. Това е един голям пазар, в който България би трябвало да има своето почтено място “, изясни специалистът.  

Според него България има всички предпоставки да се трансформира в водач в този вид произвеждане и всички старания на Българската организация за вложения са ориентирани натам. Има съответни планове с задгранични вложения, над които БАИ към този момент работи, разгласи Богданов. " Надяваме се тази година да имаме първия милиарден план, притеглен в България. Очакванията са огромни и се надяваме тази година да можем да ги оправдаем, да покажем, че България е подготвена да притегли и да осъществя дружно с подобен вид вложители огромни планове. Тук е нужна цялата готовност на страната “, акцентира шефът на БАИ.  

Основен фокус за БАИ са и локалните компании, защото те са движещата мощ на стопанската система, добави Богдан Богданов. Съществена част от новите вложения са точно разширения на локални компании. Отчита се и рекорден експорт, като България е преди всичко по растеж на експорт в Европейски Съюз, а индустриалното ни произвеждане е второто най-бързо растящо на равнище Европейски Съюз, уточни той. " Всичко това е резултат от опциите, които България дава “, сподели още Богданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР