България спаси 500 млн. евро от арбитражното дело, което EVN

...
България спаси 500 млн. евро от арбитражното дело, което EVN
Коментари Харесай

Споразумение с EVN спести 500 млн. евро на България

България избави 500 млн. евро от арбитражното дело, което EVN води против страната ни в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка във Вашингтон. Това излиза наяве от известие на австрийската компания, оповестено на 10 април в уеб страницата ѝ www.evn.at, което до през вчерашния ден не бе публикувано за България. По всекидневен път “24 часа ” научи, че е било реализирано извънсъдебно съглашение.

От австрийската компания, чието е електроразпределителното сдружение, което доставя ток в Югоизточна България, оповестиха, че няма да им бъде платено търсеното обезщетение, което по неофициална информация бе към 500 млн. евро.

“Компанията получава правна сигурност и се възприема като дълготраен вложител на българския пазар ”, се споделя още в известието на EVN.

“Решението на арбитражния съд по процедурата ICSID към този момент съществува, съгласно което EVN AG не получава никакво в допълнение обезщетение и всяка страна поема своите правосъдни разходи. Решението не оказва въздействие върху салдото на групата EVN ”, се показва още там.

Делото в интернационалния трибунал се води от 2013 година Австрийската компания имаше искания към България поради загуби, които претърпяла от изкупуването на сила от зелени централи в интервала 1 юли 2012 - 1 март 2013 година. Този ток се изкупуваше по преференциални цени, само че поради тогавашно решение на КЕВР разликата не бе възобновена на компанията в цялостен размер. По-късно искът бе трансформиран и EVN разшири претенцията си до 500 млн. евро, мотивирайки се със законови промени и регулаторни решения за целия интервал от приватизацията на енергийните дружества през 2004 година чак до 2014 година През 2017 година имаше отчасти решение на проблема, като EVN получи от НЕК отплата за доста по-ниска сума, само че арбитражното дело продължи да се води.

Българското финансово министерство ангажира с проблема интернационалната адвокатска адвокатска фирма “Уайт енд Кейс ”, заяви преди време финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание.

Вчера от финансовото министерство не пожелаха да разясняват проблема поради отсъствието на Горанов от България. Финансовият министър е във Вашингтон. Енергийният министър Теменужка Петкова също не съумя да разяснява новината, защото бе на път за енергийно събитие в Русия.

Неофициално български юристи, въвлечени в решение на проблема, потвърдиха за извънсъдебното съглашение, само че подсетиха, че EVN към момента има опция да оспори решението, с което арбитражното дело се стопира. Това може да бъде направено в идващите 120 дни.

По принцип решението на арбитражния съд по проблема с EVN се очакваше през юли 2019 година

В същия съд се водят още две каузи по идентични проблеми. Те са заведени от ЧЕЗ и от “Енерго-Про ”, само че защото стартираха много по-късно от това на EVN, към момента са на фаза “събиране на доказателства ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР