България слезе на трето място в ЕС по износ на

...
България слезе на трето място в ЕС по износ на
Коментари Харесай

На трето място сме в ЕС по износ на ски

България слезе на трето място в Европейски Съюз по експорт на ски и дъски за сноуборд. Преди година страната ни бе втора в тази ранглиста, само че в този момент е изместена от Франция, а лидер е Австрия, демонстрират новите данни на " Евростат ".   
Разместването на втория и третия в ранглистата се дължи на по-големия растеж на френския износ. Всъщност и България, и Франция са нараснали износа си и имат по 11% дял в продажбите зад граница, само че директният ни противник е създал и продал в други страни 648 000 броя продукти за зимни спортове, а ние - 630 800. Тези данни са за 2021 година, а предната статистика - за 2020 година, показваше надлежно 564 700 броя за България и 551 200 за Франция.
В съпоставяне с 2020 година Австрия отбелязва спад от 5%, България - растеж от 12%, а Франция регистрира най-голямо покачване - 18%.
Най-големите купувачи на ски и сноуборд дъски, създадени в Европейски Съюз, са Съединени американски щати, Канада и Норвегия. Любопитен факт е, че Австрия и Франция са и огромни вносители на ски и сноубордове.
Отличното показване на България в тази европейска ранглиста се дължи на един производител - фабриката " Амер Спортс " в Чепеларе, която създава ски от известните марки Atomic и Salomon. Тя съществува от 70-те години на предишния век, а през 2008 година бе добита от задграничен вложител - финландската компания Amer Sports. Другите български производители са относително неотдавна на пазара.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР