България си решава един огромен проблем в енергетиката с реализацията

...
България си решава един огромен проблем в енергетиката с реализацията
Коментари Харесай

Христо Иванов пред Tribune: Ако Украйна успее да се защити, никой няма да си позволи да прекроява граници


България си взема решение един голям проблем в енергетиката с реализацията на съветските реактори за АЕЦ ”Белене ”, които ние няма какво да вършим

За отзвука от визитата на президента Зеленски у нас и резултата за страната ни от двустранните срещи Tribune.bg беседва с народния представител и водач на " Демократична България " Христо Иванов.

Г-н Иванов, какъв ще е отзвукът от визитата на президента Зеленски у нас?

Българската позиция във връзка с Украйна - това, че макар страховете, които се насаждат в нашето общество и се експлоатират от разнообразни политически сили, заехме една виновна позиция, е един забележителен капитал. Защото това значи, че нашите съдружници в Европа и НАТО могат да разчитат на България, а и ние на тях. Алансът е съюз, в който ние носим обща отговорност за нашата сигурност, което е обвързвано и с обстоятелството, че България заплаща доста по-малко за сигурността си.

Независимо, че заделяме 2% от Брутният вътрешен продукт на страната?  

Независимо от това. Ако погледнете военния бюджет на Гърция, която би трябвало да поддържа паритет с Турция, и в случай че си визиите, че ние би трябвало да имаме такива военни разноски, бързо ще извършите калкулация какъв брой ни икономисва участието в НАТО. От тази позиция, това, че ние демонстрираме тази отговорност, е извънредно значимо инвестиране в нашата сигурност, в престижа на България и в нейния интернационален престиж.

Президентът Зеленски прави обиколка, с която желае да притегли поддръжка за страната си преди срещата на НАТО във Вилнюс, а България какво може да реализира на тези двустранни срещи?!

Първо, България си взема решение един голям проблем в енергетиката с реализацията на съветските реактори за АЕЦ ”Белене ”, които ние няма какво да вършим. Ако погледнете политическата история зад този план, ще си дадете сметка какъв брой е значимо това. Второ, всички тези военни покупко-продажби освен носят облага, те носят и вложения за модернизацията на българската войска, което не се е случвало последните години. За страдание, в случай че служебните държавни управления у нас имаха малко по-активно отношение към този развой, изгодата щеше да е по-голяма. Този интервал ще остане в историята на нашата войска като интервалът на скок. Надявам се, това да бъде единствено началото на модернизацията на българската войска. Така че България има доста непосредствени изгоди.

Друга непосредствена изгода е, че може да решим въпроса с разпоредбите в „ нашата махала ” – на Балканите. За нашия район стои въпросът дали неоимперски сили, какъвто е режимът на Путин, ще могат да постановат и прекрояват със мощ граници или не. Това са разпоредбите, по които „ живеем в нашата махала ”. Ако Украйна успее да се отбрани, това значи, че никой повече няма да си разреши да си прекроява граници тук. Ако Путин надделее, всеки деспот ще има смисъл да опитва да си вземе територии. И тогава ще заживеем в един доста по-неуютен свят, в сравнение с сме привикнали.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР