България ще започне да се движи с бързи крачки като

...
България ще започне да се движи с бързи крачки като
Коментари Харесай

Радев: Държавата ще тръгне напред, когато всеки започне да си върши работата

България ще стартира да се движи с бързи крачки като страната, когато всеки от нас осъзнае, че със своята честност, позиция, неотстъпчивост и дейности е извънредно значима, неотменна част и без него няма по какъв начин това пътешестване да се случи. Това съобщи президентът Румен Радев, който взе участие в предаването " Годината” на Дарик радио, съобщи БГНЕС.

Според президента участието на страните от Западните Балкани в Европейския съюз няма да е елементарно и няма да е скоро. Прогнозите за Черна гора отиват след 2020 година. Много е значимо да не се дават празни очаквания, да, има възторг, България би трябвало да оказва помощ, само че би трябвало да е ясно, че участието ще става въз основата на самостоятелен принос, счита Радев. Президентът заяви, че идващият Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) ще се организира на 9 януари и ще бъде за ролята на България в общата политика на Европа за сигурност и защита. Той сподели, че на съвета няма да бъде разискването на закупуването на нови бойни самолети.

" Политически фактори се намесиха – междупартийни, лобистки. Не желая тази тематика да я разясня. Тази тематика върна целия развой по рационализация на въоръжените сили най-малко с една година назад”, сподели още Румен Радев по тематиката за закупуването на нови изтребители. Българските политици би трябвало да узреят за някои неща. Видях отношение, водещо до парализа на сигурността и бъдещето на страната, уточни Радев. Според него решенията в защитата се вземат безредно и на парче. Ако може да се ревизира решението за мораториума за новите медикаменти, аз няма да бързам със сезиране на Конституционен съд, разяснява президентът другата водеща тематика. Той посъветва министър Кирил Ананиев да обърне внимание на проблемите в Министерство на здравеопазването.

Относно антикорупционния закон и поръчката за президентско несъгласие, Румен Радев сподели, че по този начин както се развива този закон, е ясно, че той не предлага всеобхватни и ефикасни ограничения за секване на корупцията. Той подсети сходни остри предизвестия, отправяни и от предходни президенти. В една парламентарна република Народното събрание управлява държавното управление, а не противоположното. Аз не мога да схвана ревност на ръководещите – те и единствено те да назначават. Никога не съм имал за цел да назначавам в антикорупционния орган, там би трябвало да има баланс на управляващите, сподели Радев и даде образец с избирането на " тримата големи” в правосъдната власт. Ако ръководещите желаят отговорността за този орган, дано да я носят, акцентира президентът.

Относно концесията за ски зона Банско и проекта на Пирин, президентът сподели, че съгласно него България в действителност би трябвало да се развива като туристическа дестинация. Той даде образец с територията на Австрия да вземем за пример като ски дестинация и пистите и оборудванията, с които разполага. Лифтове в България би трябвало да се строят, от това България и общини, и хора единствено ще печелят. Но това би трябвало да става по подобен метод, че природата да бъде предпазена и да изключва всякакво посягане върху нея. Виждам, че държавното управление има упоритост да реши този въпрос. Ще изчакам решението на държавното управление и тогава ще изкажа мнението си, сподели още Радев.

На въпрос дали би трябвало да продължи да се строи АЕЦ " Белене”, Радев сподели: На този проблем би трябвало да се откри навреме решение. Той добави, че се е срещнал и с разбора на Българска академия на науките. Енергийните мощности не се основават за ден или година, това е дълъг развой. Не може да оставим толкоз милиарди на площадката, добави още Радев.

Той удостовери, че е поканил съветския президент Владимир Путин да участва на националния ни празник 3 март. Путин се извини, защото изборите в Русия за президент са на 18 март 2018 година, тъй че ще търсим друга комфортна дата, сподели Радев. Посещение на президент на Руската федерация ще има в България най-вероятно след изборите на 18 март, кой ще е той, следва да разберем.

Относно Шенген и приемането на България, Радев сподели, че това за него е една голяма неправда и чиста дискриминация. От 2011 година сме покрили всички механически критерии, след края на играта се появяват политически критерии. Ясно е, че няма да стане елементарно, би трябвало да се борим, уточни Радев. Запитан кого би номиниран за Политик на годината, президентът сподели, че всеки честен българин е значим. Затова той номинира почтения българин. Думата на 2017 година за него е битка. Най-важната борба на Радев за 2017 година е борбата за националната сигурност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР