България ще вземе всички мерки по отношение на случая Пендиков“

...
България ще вземе всички мерки по отношение на случая Пендиков“
Коментари Харесай

Никола Милков: България ще вземе всички мерки по отношение на случая „Пендиков“

България ще вземе всички ограничения във връзка с случая „ Пендиков “ и те към този момент са в ход. Това съобщи пред Българска национална телевизия служебният министър на външните работи Николай Милков.

Той сподели, че когато се е случила офанзивата против секретаря на българския културен клуб „ Цар Борис Трети “ в Охрид Християн Пендиков в Република Северна Македония в началото е имало стъписване и са си признали на разнообразни равнища, че това е закононарушение от ненавист. След това са почнали да се прокрадват сюжети, че Пендиков бил наркоман и наркодилър, а най-смелите настояват, че българките клубове са места на проведена престъпност и че се финансират от наркотрафик. „ Това е разказ, който не можем да споделяме и ще вземем всички ограничения “, сподели Милков.

Той към този момент е уведомил в Брюксел външните министри на страните, членки на Европейски Съюз. Разпространен е до всички страни членки писмен меморандум по тези въпроси. Предстои да бъде направена среща у нас с всички посланици на страните членки. Ще се употребяват и други механизми, в това число механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща задача в Скопие. Имаме инструментите на Съвета на Европа, посочи Милков.

Външният ни министър съобщи още, че за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари двете страни и главно институциите в РСМ би трябвало да запазят успокоение и да се въздържат от каквито и да било провокации, с цел да се обезпечи нужният ред, тъй че всеки, който желае, да отиде и да се поклони.

„ По отношение на контраатаката против Ангел Джамбазки и други наши политици мисля, че това е част от някакъв нов разказ македонски, който да направи по този начин, че да се омаловажи първо офанзивата против българина, систематичните офанзиви против българските клубове и общности там, които ескалират, които започнаха с приемането на един наказателен закон там, продължиха с палеж, за който беше получена условна присъда, последва пукотевица и в този момент физическа кавга с човек, който е член на българската общественост. Там се пробват да ни вменят една поделена виновност – от двете страни на границата има луди глави. Не може да има такива аналогии “, сподели Милков.

Той подсети, че в центъра на френското предложение е спазването на правата на нашите сънародници в РСМ.

Министър Милков не пожела да разяснява думите на македонския президент Стево Пендаровски, а единствено сподели: „ Като лекар по история мога да кажа, че в случай че има жертви от едната страна – той загатва за 12 индивида, аз бих загатнал за хиляди души, които са били избити, 300 000 прогонени сред двете войни. Сигурно е чувал за „ Голи оток “, където след Втората международна война са били интернирани и починали стотици българи, единствено поради това, че имат българско съзнание. Те нямат визия за историята си, тъй като още не са отворили архивите на тайните си служби, може да им помогнем за това, в случай че желаят “, сподели Милков.

Външният ни министър разяснява и проблема с българските туристи в Мексико, които са останали затворени на летището с дни без пояснения.

„ Допускам, че има редица проблеми, които може да се позволен по пътя на туристическия поток от самите резервации до обстановката на място. Може да има неточност също по този начин и от страна на мексиканските управляващи. Външно министерство сезира незабавно посолството ни в Мексико.

Посолството ни в Мексико предприе стъпките, които трябваше да бъдат подхванати незабавно – беше изпратена нота до мексиканското външно министерство, бяха сезирани туристическите управляващи в страната, с което беше поискана цялостна информация по случая, с цел да бъдат изяснени аргументите и да бъдат прекъснати нежелателни практики “, сподели Николай Милков.

Той съобщи, че има цялостно доверие на посланичката ни в Мексико, която е някогашен шеф на Дирекция „ Консулски връзки “ и е уверен, че тя по най-бърз метод ще реагира, с цел да може българските жители, които имат резервации, да са сигурни, че няма да им се случват нежелани произшествия.

Милков въпреки всичко прикани българите, които пътуват, да внимават за това във ваучерите им да нямат неточности, да приказват с туроператорите, да ревизират резервациите и метода, по който са попълнени документите.

Не счита, че българите би трябвало да спрат да пътуват до Мексико. „ Това е изключение, това не е политика, не са непрекъснати практики “, сподели служебният външен министър./Dnes.bg

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР