България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата

...
България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата
Коментари Харесай

Възможната дата за приемане на еврото в България е 1 януари 2025 година

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в формален документ, излиза наяве от оповестения план на държавния уебсайт strategy.bg.

Промените се вършат в постановлението на Министерския съвет за основаване на координационен съвет за подготовка на ни за участие в еврозоната, а срокът за изпращане на мнения изтече нощес, предава " 24 часа ". 

Страната ни изпусна предходната целева дата за въвеждането на еврото у нас - 1 януари 2024 година, откакто служебното държавно управление не подаде отчет за осъществяването на критериите за участие в еврозоната през февруари.

Официалният аргумент бе, че не са изпълнени нужните законови промени, което бе подбудено от политическата рецесия тогава. Въпреки че огромна част от нужните текстове бяха импортирани в Народното събрание, неналичието на единодушие сред политическите сили докара до забавянето им и разпускането на предходното Народно заседание без краен резултат по тези текстове.

Настоящият парламент обаче стремително приема основни закони, които би трябвало да бъдат подготвени до въвеждането на еврото. През седмицата Европейската централна банка даде положителна оценка и на новия закон за Българска народна банка с механически рекомендации, които ще бъдат разисквани с Министерството на финансите преди финалните текстове да бъдат препоръчани за гласоподаване от държавното управление и по-късно от депутатите. Законът би трябвало да влезе в действие сега, когато станем страна – членка на еврозоната.

Датата 1 януари 2025 година е посочена като целева за присъединението ни към еврозоната в програмата за ръководство на държавното управление за интервала юни 2023 - декември 2024 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР