България ще трябва да плати повече от един милиард долара!

...
България ще трябва да плати повече от един милиард долара!
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Ще съсипе ли „Nexo“ културното ни наследство

„ България ще би трябвало да заплати повече от един милиард $! Това ще бъде обезщетение за нанесени морални и финансови вреди на един човек, който Съединени американски щати гони от своя пазар и изобщо от страната си. Разбира се, откакто криптобанката " NEXO ", на която той е един от създателите, изплати на федералния бюджет 46.5 милиона $ санкция по подписаното извънсъдебно съглашение. Придружено със възбрана да предлага продуктите си в Съединени американски щати поради нарушаване на закона за скъпи бумаги в страната ". Това твърди в собствен коментар до медиите проф. Николай Овчаров.

„ Досещате се, че индивидът се споделя Антони Тренчев, тъй като в неделя той направи всичко допустимо цяла България да научи новината, откакто БТВ и „ Нова “ екстрено го включиха в праймтайма си. Помните Тренчев измежду лицата, които изгряха дружно с Меглена Кунева и нейното Движение " България на жителите ". Само преди пет-шест години той се подвизаваше като народен представител от Реформаторския блок в Народното събрание и беше в ръководещото болшинство дружно с " ГЕРБ " на Бойко Борисов. Впрочем там си живееха щастливо и други симпатяги като Настимир Ананиев, който през предходната година със своя " файтон хора " от никому незнайната партийка " Волт " вкара " Продължаваме промяната " в Парламента. А през днешния ден гордо носи знамето на Промяната в първите й редици в свирепата битка с " партиите на статуквото ", където самият той уютно пребиваваше до неотдавна.

Да, но Настимир не си е изоставил ползите в тежката площадна борба за повече народна власт. И дружно със своя другар и някогашен съпартиец Антони си спретнал обща компания. После обаче Тренчев си направил криптобанката " NEXO ", Ананиев останал " на изсъхнало " и трябвало да се задоволи с надалеч по-постната политика. Ами нали, до момента в който той рецитираше като папагал по 30 пъти дневно за " кюлчетата и чекмеджетата " на Борисов, приятелят му Тренчев въртял бизнес за 100 милиарда $ по неговите лични думи! ", твърид още Овчаров.

" Няма да дублирам казаното по всички медии. Само ще отбележа причините на щатските управляващи, които Тренчев крепко наруга в своите просторни изявленията. Преди сключването на съглашението " NEXO " е бил обект на гонене от осем американски прокурори от разнообразни щати. " Криптокомпаниите са сенчести и на тях не може да им се има доверие, само че това не значи, че са ваксинирани от отговорност ", акцентира в прессъобщението на своята институция основният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс. А шефът на Комисията за тържища и скъпи бумаги Гари Генслър е безапелационен, че " спазването на обществените ни политики, тествани във времето, не е въпрос на избор. Там, където криптокомпаниите не следват разпоредбите, ние ще следваме обстоятелствата и закона, с цел да ги държим виновни. В този случай, наред с други дейности, " NEXO " ще спре да предлага нерегистрирания си артикул на всички американски вложители ". А безусловно в последните дни излиза наяве, че криптобанката е обект на гонене от още най-малко пет страни, измежду които Англия и Израел.

Що се отнася до българската прокуратура, то към нея Тренчев е изключително пикантен (нали там е „ плашилото “ Гешев). В неделните си изявленията той я громеше и кълнеше, като не остави камък върху камък от горката правосъдна система. " Действията на българските управляващи са неуместни, непотребни и огромна част от тях - противозаконни. Ние ще отговорим по подобаващия метод на това " - съобщи притежателят на " NEXO ". Българските магистрати се оказаха „ тайфа бандити “, която „ би трябвало да бъде изрината “. А самият Гешев бе хвърлен напряко в зейналата паст на митичния закон „ Магнитски “.

Аз не знам дали криптобанката е финансирала терористи, каквито подозрения се промъкват. Знам обаче сигурно, че нейни 15 " най-обикновени " чиновници са дарили на " Да, България " общо 199 999 лева през 2021 година и 199 993 лева през предходната година. А това са повече от 1/10 от всички привлечени средства за акциите на партията през тези две години. Впрочем Тренчев не криеше благосклонностите си в неделните изявленията: " Беше комфортен миг звучно да се ударят партии като Политическа партия и Демократична България и да се саботира третия мандат ", счита деполитизирания криптобизнесмен.

Докато слушах по какъв начин по малките екрани се разиграваха стотици милиарди долари и разбрах, че чистачките в " NEXO " вземали колкото български учен, ненадейно ме връхлетяха мисли за дереджето на нашата просвета. Отново ще ви напомня лицето „ Просто Наско “ или така наречен министър на културата в Четворната коалиция Атанас Атанасов. Човечето, поради което от така и така мизерния бюджет на МК през 2022 година останаха маса неусвоени средства.

Нека обаче не упрекваме и ругаем единствено нещастния фен на селфита. Нека си спомним изнесените на 16 април 2022 година данни в оповестената Средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година, която бе утвърдена от тогавашния Министерски съвет. Вместо мечтания и обещан от Четворната коалиция 1% за просвета в нея се вижда по какъв начин в границите на идващите две години средствата за просвета щяха да отбележат спад от 869.6 млн към 823 млн, т. е. от 0,6 % от Брутният вътрешен продукт до 0,4 % от Брутният вътрешен продукт! Ето това готвеше Промяната за нашата клета просвета.

Но през 2022 година бяха орязани даже плануваните в държавния бюджет средства за просвета. Така с персоналното разпореждане на министъра на финансите в държавното управление на Четворната коалиция Асен Василев бяха спрени другояче плануваните целеви общински дотации за предпочитаните археологически обекти, чието изследване е витално значимо за стопанската система посредством стимулирането на културния туризъм. Става дума за великия Перперикон в Източните Родопи, римската провинциална столица Рациария край Видин; античния град Мисионис край Търговище; праисторическия паметен център " Солниците " край Провадия и античния град Хераклея Синтика до Петрич.

Е по какъв начин, господа политици, да създадем това, което всички българи горещо желаят. Хиляди пъти на Перперикон хората са ми казвали – гледайте по какъв начин работят гърците - от един камък пари вършат. А аз изяснявам, че това надалеч не е по този начин, тъй като и гръцката, и турската страни дават доста средства за разкриването и реставрирането на своите прелестни археологически монументи.

През 2021 година държавното управление на ГЕРБ-СДС отпусна 1.8 млн лева за посочените предпочитани обекти и ние направихме чудеса. В Рациария се попадна на една от трите най-големи публични бани в Римската империя. В Хераклея Синтика бе оголен централния площад на фамозния град с голям брой скулптури и надписи. На Перперикон попаднахме на улица с неповторими мавзолеи, каквито до момента са открити единствено в Рим.

И всичко бе сторено за няколкостотин хиляди лв.. А през днешния ден чуваме за милиард $, за които Антони Тренчев ще съди България. А това значи тези пари да бъдат взети от залъка на нашите деца, от недостроените и замразени автомагистрали, от всички нас. И несъмнено, от изоставените на произвола на ориста културно-исторически монументи, на които България и изключително нейните общини толкоз разчитат.

Иначе на приказки всички са доста мощни. Перперикон от дълго време се е трансформирал в самобитна „ Мека “ и е непрестижно да не си го посетил. През лятото там е като по „ Витошка “ и можеш да видиш целият политически „ естаблишмънт “, както през днешния ден е фешън да се споделя. Помня, че през есента на 2021 година в нощта на президентските и парламентарни избори в някакво телевизионно студио се срещнахме с Христо Иванов, ръководителя на " Демократична България ". Беше преди малко посетил Перперикон и не скриваше възхищението си. Жалко, че това си остават единствено думи, хвърлени напразно. А с празни приказки няма да ги стигнем гърците. Че дори и северните македонци... ", разяснява още проф. Николай Овчаров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР