България ще търси алтернатива на руското . Решението беше взето

...
България ще търси алтернатива на руското . Решението беше взето
Коментари Харесай

Решено: България ще търси алтернатива на руското ядрено гориво


България ще търси опция на съветското. Решението беше взето със скандал в пленарната зала, а опасенията - да не блокираме нуклеарната си енергетика.

Правителството да обезпечи контракт с снабдител на неруско нуклеарно гориво, с цел да има диверсификация, предложиха от ГЕРБ.

“Липсата на диверсификация на доставките на гориво за е опасност освен за нашата енергетика, само че и за стопанската система ни ”, сподели Делян Добрев от ГЕРБ.

От “Продължаваме смяната ” поддържаха концепцията за опция.

“В подтекста на войната в Украйна и неприятните външни връзки с Русия вероятността за липса на нуклеарно гориво за 5 е много висока ”, сподели Владимир Табутов от Политическа партия.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/hinovski-s-deklaracija-do-prezidenta-i-politicheskite-partii-zaradi-opasenija-za-energijnata-ni-sigurnost.html

Българска социалистическа партия се оповестиха изрично срещу, тъй като след март 2024 година може да останем без гориво.

“Да не се окаже по този начин, че в един миг няма да има от кого да вземем нуклеарно гориво ”, сподели социалистът Борислав Гуцанов.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов разгласи, че чакаме най-малко две предложения на компании, чието би трябвало да бъде лицензирано.

“Номер едно е нуклеарната ни сигурност, а номер две е обезпечаването на работата на АЕЦ " Козлодуй ", новото гориво да не затруднява ”, сподели Христов.

Движение за права и свободи и “Български напредък ” поддържаха решението. От " Възраждане " бяха срещу и попитаха къде ще се съхранява отработеното нуклеарно гориво от новия източник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР