България ще спести 188 милиона лева, които трябваше да заплати

...
България ще спести 188 милиона лева, които трябваше да заплати
Коментари Харесай

България няма да плаща ненужни Covid-ваксини

България ще спести 188 милиона лв. , които трябваше да заплати по контракта с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини против COVID-19, вследствие на поредните старания на Министерството на здравеопазването, отстоявани от служебния кабинет.

Европейската комисия завърши сполучливо договарянията с производителя и подписа Допълнително съглашение №5 към Споразумението за закупуване, следващо развиване, произвеждане и варианти за закупуване и доставка на ваксина против COVID-19 за страните членки на Европейски Съюз (SANTE/2021/03/020).

В резултат на това в страната ни ще бъдат доставени само заплатените и отсрочени количества ваксини , които трябваше да получим през миналата 2022 година След това, до приключването на контракта с Pfizer/BioNTech през 2026 година, България няма да получава нови доставки, в случай че страната ни категорично не пожелае това, съгласно потребностите на популацията.

Тази част от съглашението дава отговор на настояването на министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев , отправено пред Европейския съюз и Европейската комисия, в бъдеще България да заплаща количества ваксини само на база действителни потребности.

В същото време, с предоговарянето на изискванията, през идващите три години страната ни ще има обезпечен предпочитан достъп до нови приспособени ваксини, създадени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи разновидности на вируса SARS-CoV-2, при възможна потребност и предпочитание от страна на България.
 Меджидиев не вижда за какво да купуваме още коронавирус ваксини, които ще бракуваме
Меджидиев не вижда за какво да купуваме още коронавирус ваксини, които ще бракуваме

Той настоя пред еврокомисар Стела Кириакидес за преустановяване на контракта с Pfizer
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР