България ще се справи през зимата и без доставки на

...
България ще се справи през зимата и без доставки на
Коментари Харесай

Министър Христов: Можем и без Газпром, но с тях е по-добре

България ще се оправи през зимата и без доставки на газ от съветската компания " Газпром ". " Ако получим от тях, несъмнено, е по-добре ", сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV. По негови думи би било преференциално за страната да купува съветски газ, защото, " когато се елиминира един снабдител, ставаме подвластни от другите ".
" Според връзката с „ Газпром “ към една трета от нужните количества газ би трябвало да пристигна от там. Получихме отговор от „ Газпром износ “. Комуникацията върви постепенно. Те са подготвени да обсъдят нашите условия ".

Това съобщи в „ Защо, господин министър “ министърът не енергетиката Росен Христов.
" Изпратихме всичко, което желаеме да договорим, а те си взеха " тайм навън ", с цел да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква противоположна връзка ".
Той добави, че служебното държавно управление не желае да върви на арбитражно дело против „ Газпром “ и добави, че сега се прави всичко допустимо да се получат към този момент контрактуваните количества газ.

Според него постоянният кабинет не е почнал да търси дълготрайни контракти с други снабдители.
„ Договорът с „ Газпром “ е за 3 милиарда куб. метра, което е към 90% от потребностите. Знаеше се, че този контракт изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от потребностите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, само че никой не знае по какъв начин е образувана тази оферта – тя се появява без конкурс “, добави той.
За ноември и декември няма контрактувани количества газ, акцентира министърът.

„ Ток ще има. Газ за зимата също ще има. Работим старателно и приготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, с цел да осигурим доставки. Водим диалози и с „ Газпром “. Идеята е да имаме диверсификация на доставките “, посочи Христов.
Пазарни ли са цените, на които „ Лукойл “ продава горива?
„ Водихме договаряния. Съгласиха се да усъвършенстват ценообразуването и да смъкнат цените. Водим договаряния с тях по какъв начин в допълнение да ги смъкнем “, уточни той.
Поканата от " Дондуков " 2
Предложено му е от президента Румен Радев да стане длъжностен министър на енергетиката.
„ Търсиха човек с интернационален опит, който е самостоятелен. Проведохме съвещания с президента, с екип, с господин Донев. Дипломата ми е от университета в Калифорния. Няма драма с дипломата ми. Не единствено, че имам тапия, само че мога да я покажа “:

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР