България Ще се промени ли курсът на лева Това, което

...
България Ще се промени ли курсът на лева Това, което
Коментари Харесай

Ще се промени ли курсът на лева

България Ще се промени ли курсът на лв. Това, което подсигурява курса на лв. е, че има цялостно валутно покритие на общата сума на паричните отговорности на Българска национална банка  Николай Киров 27 януари 2020, 20:44  Ще се промени ли курсът на лв. Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
акво в действителност значи импортираното в края на предходната седмица от ръководителя на Бюджетната комисия, Менда Стоянова, предложение за допълнение на член 29 от Закона за Българска народна банка, с което се променя текстът за валутния курс на лв. по отношение на еврото?

Всъщност, както и до момента курсът продължава да зависи от Българска народна банка. Курсът на лв. по отношение на еврото не е резултат единствено от законов текст, а от цялостния механизъм на валутния ръб, който на процедура няма да спре да работи.

Това, което подсигурява курса на лв. е, че има цялостно валутно покритие на общата сума на паричните отговорности на Българска национална банка.

Член 28 от закона за Българска народна банка гласи, че общата сума на паричните отговорности на Българската национална банка не може да надвишава левовия еквивалент на брутния интернационален валутен запас, като левовият еквивалент се дефинира на основата на формалния валутен курс на лв. към немската марка според член 29.

След като бъде признато изменението импортирано от Менда Стоянова, формалният валутен курс на лв. по отношение на еврото, което замести марката, няма да се промени.

Това, което се трансформира е, че в случай че България бъде поканена да взе участие в механизма на обменните курсове – ERMII или така наречен чакалня за еврозоната, Българска народна банка към този момент ще бъде задължена автоматизирано да се намесва на пазара при промени на курса на лв. по отношение на еврото, надхвърлящи 15%, колкото е общоприетата лента на съмнение.

С оглед на това, че и сега Българска народна банка е задължена да подържа сегашния курс на лв. по отношение на еврото по същия метод, само че в още по-малки граници, действително тази законова смяна няма да се отрази по никакъв метод на цената на българския лев.

Защо тогава се постанова въпросното изменение на Закона за Българска народна банка?

Защото такова е условието за присъединение към еврозоната. Повечето страни в паричния съюз на еврото са влезнали в него без да са били във валутен ръб. Така че разпоредбите за присъединение не преглеждат характерния случай на България. По сходен път минаха и Латвия и Естония, без това да докара до някакви разтърсвания.

Опитът и на двете страни, минали през валутни бордове, демонстрира, че след присъединението към еврозоната инфлацията на потребителските цени освен не се повишава, само че доста понижава. И това е напълно разумно.

Дори и сега вносителите в България регистрират валутен риск, макар че страната е във валутен ръб. С влизането в еврозоната, този риск доста ще намалее за вноса от страните отвън паричния съюз и ще изчезне при търговията със страните, употребяващи еврото като своя валута.

В момента текстът на член 29 от Закона за Българска народна банка гласи, че формалният валутен курс на лв. към немската марка е 1 лев за 1 немска марка. Когато законно платежно средство във Федерална република Германия стане общата валута на Европейския съюз – еврото, формалният валутен курс на лв. към еврото се дефинира посредством умножаване на курса на лв. по формалния курс, по който немската марка се е конвертирала към еврото. Така избраният курс се обнародва в "Държавен вестник " от Българската национална банка.

С оферти законопроект, импортиран в Народното събрание на 23 януари, текстът ще се промени по този начин:

"Считано от датата на присъединяване на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) формалният курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван според параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за определяне на механизъм на обменните курсове през третия стадий на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 година и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година сред Европейската централна банка и централните банки на страните членки отвън еврозоната за установяване на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия стадий от икономическия и паричен съюз ".

Член 1.1 от съглашението на ЕЦБ с централните банки на страните от Европейски Съюз отвън еврозоната гласи, че всяка страна взе участие в взаимно известяван на пазара за двустранните централни курсове и всевъзможни промени в тях сред участващите валути отвън еврозоната и еврото, както е контрактувано в сходство с общата процедура, посочена в параграф 2.3 от Резолюцията.

А член 17.1 гласи, че всички страни по взаимното съглашение, реализирано в сходство с параграф 2.3 от Резолюцията, в това число ЕЦБ, имат право да стартират поверителна процедура, ориентирана към преразглеждане на централните лихвени проценти.

Въпросният параграф 2.3 гласи, че решенията по отношение на централните лихвени проценти и общоприетата лента на съмнение (на валутния курс – бел. ред.) се вземат по взаимно единодушие на министрите на държавите-членки от еврозоната, ЕЦБ и министрите и шефовете на централните банки на държавите-членки отвън еврозоната, участващи в новия механизъм (ERMII – бел. ред.), следвайки обща процедура, включваща Европейската комисия и след консултация с Икономическия и финансов съвет. Министрите и шефовете на централните банки на държавите-членки, които не вземат участие в механизма на обменния курс, ще вземат присъединяване, само че няма да имат право на глас в процедурата. Всички страни по взаимното съглашение, в това число ЕЦБ, ще имат право да стартират поверителна процедура, ориентирана към преразглеждане на централните лихвени проценти.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Николай Киров Източник: еврозона .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Ще се обезцени ли българският лев  1 Вижте кои области и общини са в грипна почивка  1 Продават ли ни подправени моторни масла за коли  1 Топлинните счетоводители не дават пояснения при неверни доклади --> Пaрите ни  Ще се обезцени ли българският лев Ще се обезцени ли българският лев  Вижте кои области и общини са в грипна почивка Вижте кои области и общини са в грипна почивка  Продават ли ни подправени моторни масла за коли Продават ли ни подправени моторни масла за коли  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  Междусъседски войни: Семейство пробива бетонни плочи, с цел да влезе в дома си Междусъседски войни: Семейство пробива бетонни плочи, с цел да влезе в дома си  Euronews: Българската здравна система оставя пациентите уязвими Euronews: Българската здравна система оставя пациентите уязвими  Вижте двойничката на Ариана Гранде Вижте двойничката на Ариана Гранде  Вижте двойничката на Ариана Гранде Вижте двойничката на Ариана Гранде Последни  Ще се промени ли курсът на лв. Ще се промени ли курсът на лв.  Защо японците не се опасяват от роботите Защо японците не се опасяват от роботите  Мъж се самоуби в постройката на ДАНС, носил 2 пълнителя Мъж се самоуби в постройката на ДАНС, носил 2 пълнителя  Трима българи блокирани в Ухан, България с ограничения против ковид Трима българи блокирани в Ухан, България с ограничения против...  Бил Гейтс подарява $10 млн. за битка с китайския вирус Бил Гейтс подарява $10 млн. за битка с китайския вирус  Повдигнаха обвинявания на някогашния началник на ВиК - Перник Повдигнаха обвинявания на някогашния началник на ВиК - Перник  Изчезналите 54 - към този момент 40 години в безизвестност Изчезналите 54 - към този момент 40 години в безизвестност  Домусчиев: С брат ми ще продължим с вложенията в спорта Домусчиев: С брат ми ще продължим с вложенията в...  A1 започва 5G мрежа в Австрия
Създадено заA1
A1 започва 5G мрежа в Австрия  Арест в България на търсен за грубо ликвидиране в Украйна Арест в България на търсен за грубо ликвидиране в...  За какво да внимаваме при избора на червило За какво да внимаваме при избора на червило  <p>Ескалация, принуждение, потърпевши пред МРРБ</p> Ескалация, принуждение, потърпевши пред Министерство на регионалното развитие  <p><strong>Слонове танцуват</strong>, запленени от едно пиано</p> Слонове танцуват, запленени от едно пиано  <p>Академия за родители: <strong><span style= Академия за родители: Децата нямат потребност от коригиране  Какво ще се случи с пропуснатия материал след грипната почивка Какво ще се случи с пропуснатия материал след грипната...  <p><strong>Официално!</strong> Те още веднъж се събраха&nbsp;</p> Официално! Те още веднъж се събраха  Вижте двойничката на Ариана Гранде Вижте двойничката на Ариана Гранде  Самолет с 83 пасажери се разруши в Афганистан Самолет с 83 пасажери се разруши в Афганистан  Да умреш от... шоколад! Австралийка умря по време на съревнование по надяждане Да умреш от... шоколад! Австралийка умря по време на...  <p><strong>Красотата </strong>е наследствена &ndash; ослепителни&nbsp;<strong>баби, майки и внучки</strong></p> Красотата е наследствена – ослепителни баби... Всичко от през днешния ден Виц на деня Двама шопи беседват на брега на язовир “Искър ”: - Ей, глей какъв брой доста вода! Цела София пие вода от тойо язовир. Страшно доста е т'ва!… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте   Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември  Великият български публицист, който беше преведен на 37 езика  Кирил Петков: Българинът, който откри потребна бактерия в бяло кокиче  Актьор в Съединени американски щати и модел в Азия - Мони Демиров  Ето ги - 10 най-красиви мъже в света Водещи вести  Трима българи блокирани в Ухан, България с ограничения против ковид Трима българи блокирани в Ухан, България с ограничения против ковид  Мъж се самоуби в постройката на ДАНС, носил 2 пълнителя Мъж се самоуби в постройката на ДАНС, носил 2 пълнителя  Коби Брайънт Съобщиха детайлности за случая с Коби Брайънт  <p>Президентството:&nbsp;Само Конституционен съд може да пояснява Конституцията&nbsp;</p> Гешев пита Конституционния съд за имунитета на президента  Светът скърби за Коби Брайънт Светът скърби за Коби Брайънт  Защо японците не се опасяват от роботите Защо японците не се опасяват от роботите  Изчезналите 54 - към този момент 40 години в безизвестност Изчезналите 54 - към този момент 40 години в безизвестност  Домусчиев: С брат ми ще продължим с вложенията в спорта Домусчиев: С брат ми ще продължим с вложенията в спорта Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР