България ще се наложи да си търси нов консултант по

...
България ще се наложи да си търси нов консултант по
Коментари Харесай

Служебната власт иска да се откаже от услугите на ЕБВР

България ще се наложи да си търси нов съветник по плановете, финансите по Националния проект за възобновяване и резистентност, тъй като има напрежение сред актуалните ръководещи и Европейска банка за възстановяване и развитие. Освен това служебният кабинет желае да направи промени в утвърждения проект, като размени записания план за създаване на мегапарк от акумулатори за предпазване на 6600 мВтч електрическа енергия за 1,53 милиарда лева Ще бъде стартиран различен мегапроект - за създаване на вместилище за природен газ, водород. Това се разбра при чуването на министъра на енергетиката Росен Христов пред отрасловата комисия в Народното събрание.
Христов изясни пред депутатите, представен от " Сега ", че Министерският съвет е решил да откаже техническата помощ, тъй като Европейска банка за възстановяване и развитие била задала " неизгодни и едностранни оферти " и отказвала да " поеме отговорност в процеса ". От думите му се схваща, че е извършена среща с представители на институцията, само че към този момент няма знак, че методът на работа ще бъде изменен. Христо показва като вероятни други възможности Световната банка и Европейска инвестиционна банка.
В същото време той признава, че раздялата с Европейска банка за възстановяване и развитие може да сътвори проблеми поради заложените периоди по Плана за възобновяване. Заради тази смяна държавният газов снабдител " Булгаргаз " няма да вземе планувания заем от 150 млн. евро от тази банка макар заложената в Закона за бюджета държавна гаранция за задачата. Предстои да бъде оповестена процедура за избор на българска или задгранична банка, гаранцията можела да се трансферира в бюджета за идната година.
За отхвърли от плана за акумулатори Христов разгласи, че няма информация за софтуерна и икономическа аргументация и че център с такава мощ по света не е изграждан. " Това е голямо количество акумулатори. Няма и разбор от кое място и по какъв начин тези акумулатори могат да бъдат доставени. Става въпрос за 6 хиляди контейнера с акумулатори. Консултирахме се и с пристанищата, които мъчно биха поели подобен оборот ", добави той. Христов изреди и проблем с преработването. Затова и пред Европейска комисия е препоръчана алтернативата вместо парка с акумулатори да се създадат нови газови складове в региона още веднъж на Стара Загора.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР