България ще се бори и за понижаване на заложените от

...
България ще се бори и за понижаване на заложените от
Коментари Харесай

България иска зелена ядрена енергия и отстъпки за санирането

България ще се бори и за намаление на заложените от Европейската комисия стандарти за възстановяване на енергийната успеваемост на обществените здания, съобщи Дневник. Правителството счита, че въвеждане на условие за понижаване на енергийното ползване с 1.1% всяка година " ще бъде голямо предизвикателство ", както и наложителното енергийно трансформиране на 3% от площта на на обществените здания заради неналичието на запаси у притежателите на постройките за такова структурно възобновяване.

Еврокомисията е предложила 49% от силата за отопление о изстудяване на постройките до 2030 година да идва от възобновими източници, което да става посредством директна електрификация, от възобновима топлинна сила или посредством централно отопление от чисти енергоизточници, като отпадна топлота и мраз от промишлени действия. За да реализират това управляващите би трябвало всяка година да модернизират елементи от постройките и техните съоръжения.
 
Ако желае дълготрайно да смъкна цените на силата, Европейски Съюз би трябвало да е енергийно по-независим, а това може да стане, единствено като влагаме повече в нисковъглеродни източници като възобновимата и нуклеарната сила. Това съобщи словенският енергиен министър Йермей Въртовец, който ръководи съвещанието на енергийните министри от Европейски Съюз, приключило късно в четвъртък в Брюксел.

Министрите разискаха отчета на европейския енергиен регулатор, който не откри деформиране на пазара на сила в Европейски Съюз и оцени сегашните енергийни регулации за най-щадящи за крайните консуматори, както и заключенията на европейския орган за пазари, който не откри никакви пазарни операции и спекулации, които да са причина за скока на енергийните цени през есента. Двата разбора ще бъдат разисквани от европейските водачи след две седмици, когато те ще се съберат в Брюксел за постоянната си среща в края на годината.

Изводите на регулаторите се споделят от Германия, Дания, Нидерландия и шест други страни, които се опълчват на промените на енергийния пазар на Европейски Съюз. Според тях ограничението на цените или прекосяването към друга система за установяване на националните цени на електрическата енергия може да обезкуражи търговията с електрическа енергия сред страните и да подкопае тласъците за създаване на повече евтини възобновими източници. Групата, в която са още Австрия, Ирландия, Естония, Финландия, Люксембург, и Латвия оферират вместо това да се вкарат повече ограничения за икономисване на сила и цел за 15% взаимно свързване на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз до 2030 година

Испания, Франция, Италия, Гърция и Румъния обаче упорстват за промени, които да защитят потребителите от съмнения в цените и желаят да се позволи взаимното закупуване на газ и основаване на стратегически запаси, които да се употребяват при потребност.

Очаква се на 14 декември Еврокомисията да предложи промени в разпоредбите за доставки на газ, като планува тласъци за неговото запазване и благоприятни условия за общи покупки от няколко страни за договаряне на по-добри цени, заяви еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон след съвещанието.

 

Част от европейските страни, измежду които и България, призоваха Еврокомисията да не отсрочва повече включването на нуклеарната енергия и природния газ измежду чистите сили, които могат да се употребяват по време на зеления преход за постигане на въглеродна индиферентност на европейската стопанска система доникъде на века. През октомври ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен даде обещание това да стане до края на годината, като това би разрешило зелено финансиране да се употребява за създаване и поддръжка на нуклеарни и газови мощности като преходно гориво.

Според България нуклеарната и газовата сила са " най-ефективният метод за гарантиране на съответен отговор при ескалиране на обстановката " с енергийните цени. По време на съвещанието на енергийните министри България изиска Еврокомисията да планува в класификацията на нуклеарната енергия и опция за създаване на нови нуклеарни мощности със зеленото финансиране.

През октомври София и още осем столици се причислиха към акцията на Франция за оповестяването на нуклеарната сила като чиста, с цел да се подкрепи увеличението на енергийната самостоятелност на Европа.

В рамките на измененията за понижаване на енергийните цени България предлага страните да могат да дават помощ на крайните консуматори и без да се допитва до Европейската комисия дали тя би отговаряла на условията за държавната помощ, която според разпоредбите за конкуренция в Европейски Съюз, е разрешена единствено при избрани условия.

Зелената договорка

Енергийните министри от Европейски Съюз разискаха и пакета от 13 законодателни оферти на Европейската комисия, посредством които да се осъществя Европейският зелен пакт. По време на дебатите множеството страни, в това число България, желаеха " повече еластичност " при постигането на заложените цели за понижаване на замърсяването на атмосферата, почвите и водите и вземане предвид с националните особености и благоприятни условия, заяви министър Въртовец

Според разбирането на България страните би трябвало да бъдат оставени сами да преценяват по какъв начин да реализират общите цели съгласно своите благоприятни условия. Като по-бедна страна, която е изостанала в енергийната си промяна, София счита, че задачите за поощряване потреблението на чиста сила за отопление и изстудяване на постройките, както и в превоза, за прекомерно амбициозни и изискващи огромен финансов запас, който не е съгласуван с опциите на страните. По-специално България счита, че няма да може да се оправи с високите условия за увеличение на потреблението на водород, както и на потреблението на възобновима сила в сградния бранш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР