България ще продължи да работи за задълбочаване и обогатяване на

...
България ще продължи да работи за задълбочаване и обогатяване на
Коментари Харесай

Вижте какво беше посланието, излъчено от българските институции по повод 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС в София

България ще продължи да работи за задълбочаване и обогатяване на парламентарното съдействие сред страните от Черноморския район, тъй като има вяра в триумфа на общите им старания за просперитета на неговите жители.

Това беше общото обръщение, което насочиха в приветствията си към участниците в 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС) представители на българските институции, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. Народното събрание е хазаин на форума, който събра в София делегации от парламентите на 12-те държави-членки на организацията. Генералната асамблея беше открита от ръководителя на Народното събрание и ръководител на ПАЧИС Цвета Караянчева. Тя връчи почетни медали на ПАЧИС на парламентаристи за особени заслуги и принос към активността на организацията. Основната тематика, която разискват участниците в двудневния конгрес, е „ Европейските измерения на Черноморското икономическо съдействие – настоящо положение и вероятности на съдействието ЕС-ЧИС “.

Цвета Караянчева открои развиването на Черноморския район в постоянна и просперираща зона като основна цел

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПАЧИС Петър Кънев означи, че в България задграничните посетители ще бъдат измежду другари. Той акцентира стратегическата роля на България и във връзка с балканското взаимоотношение и уточни, че тематиката, която ще бъде разисквана на форума, е извънредно настояща.

Нашата цел постоянно е била България да бъде фактор както в Черноморския район, по този начин и в Западните Балкани, означи ръководителят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова. Тя добави, че ПАЧИС дава подобаваща платформа за договаряне на законодателна рамка и за сполучливо осъществяване на общи начинания и планове в региона на търговско-икономическите политики. Джема Грозданова посочи, че работата на Асамблеята е от голяма важност и в подпомагането на националните парламенти за приемането на законодателство, належащо за осъществяване на договореностите сред държавите-членки на организацията. Асамблеята играе значима роля освен за укрепването на парламентаризма, само че за връзките с други интернационалните организации и конгреси, акцентира ръководителят на парламентарната Комисия по външна политика.



Европейски Съюз удостоверява трайния си ангажимент за поощряване на просперитета, стабилността и устойчивостта на Черноморския район, като са налице условия за по-успешно съдействие въз основата на самодейността „ Черноморско взаимоотношение “, означи Джема Грозданова. По думите й има отлични предпоставки за асимилиране на опциите за икономическо развиване и по-добра съгласуваност сред страните оттатък рамките на Черноморския район. В тази връзка Черноморското районно съдействие е в унисон с осъществяването на тактиката на Европейски Съюз за съгласуваност сред Европа и Азия по целите в областта на превоза, енергетиката, цифровите технологии и интернационалните връзки, съобщи Джема Грозданова.



Заместник министър-председателят Томислав Дончев също поздрави участниците, като означи, че Организацията за Черноморското икономическо съдействие (ЧИС) е неповторим формат, в който има представители на разнообразни страни и култури, обединени от общата цел да търсят повече и по-добри благоприятни условия за развиване. Не можем да имаме икономическо развиване там, където няма инфраструктурна съгласуваност и транспортни връзки, където няма сигурност, съобщи той. Не можем да подсигуряваме качеството на живота на хората без съответни ограничения за запазване на околната среда, акцентира Томислав Дончев. Наш общ интерес е да превърнем Черноморския район в зона на сигурност и благополучие, съобщи вицепремиерът.

Делегатите бяха приветствани и от генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев, който поздрави България за сполучливото председателство. Той означи, че Черноморският район постоянно е бил от основно значение в международната политика и стопанска система и акцентира значимостта на напъните на парламентаристите за решение на настоящите проблеми. Генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев благодари на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева за ползотворното партньорство в границите на организацията.

Пред участниците в 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС беше прочетен приветствен адрес от президента на Република България Румен Радев и от ръководителя на ОЧИС Николаос Дендиас, който е министър на външните работа ни Гърция.

Караянчева ще открие 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие

В първия ден на форума делегатите ще се срещнат с информация за активността на ЧИС, на Черноморската банка за търговия и развиване, на Международния център за черноморски проучвания, на Съюза на сдруженията за пътен превоз на ЧИС и на Мрежата на черноморските университети. Предвидено е да бъдат определени заместник-председатели на ПАЧИС и да бъде призната рекомендация за “Сключване на преференциални търговски съглашения с оглед унищожаване на двойното данъчно облагане сред държавите-членки на ЧИС”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР