България ще последва примера на Франция, Германия, Италия и ще

...
България ще последва примера на Франция, Германия, Италия и ще
Коментари Харесай

Въвеждат COVID сертификат, ако го нямаме, седим вкъщи

България ще последва образеца на Франция, Германия, Италия и ще вкара зелен документ като мярка против коронавирус пандемията. Срокът, в който това ще стане, беше обсъждан на траялото до късно през вчерашния ден изключително съвещание на експертния съвет към здравното министерство.

" Сертификатите за имунизация, преболедуване или негативен тест за ковид може да станат ключ за влизане във фитнес, заведение, хотел, спектакъл, кино и други публични места. Възможно е мярката да влезе в действие у нас още от 1 ноември ", разгласи още през вчерашния ден сутринта основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия.

Ако мярката влезе в действие, в началото е допустимо да бъдат обезпечени безвъзмездни бързи проби, стана ясно от думите на доцент Кунчев.

Неизбежното въвеждане на коронавирус документа беше доказано и от здравния министър доцент Стойчо Кацаров. " Към днешна дата няма да има смяна в настоящите ограничения, само че посоката, в която се върви, е нашите ограничения да станат като тези, които виждаме в огромна част от европейските страни. По-скоро не ограничавания от вида 50% или 30% от потенциала, а по-скоро цялостен потенциал, само че със " зелен документ " за преболедуване, имунизация или тест, изясни Кацаров.

От Сдруженията на заведенията също потвърдиха, че смяната е обсъждана с тях в диалози със здравния министър Стойчо Кацаров, министъра на туризма Стела Балтова, държавния здравен контрольор Ангел Кунчев и специалисти.

" Всички заведения ще могат да работят на 100% и без ограничаване в часа при даване от страна на клиентите на документ за имунизация, формален документ за преболедуване на COVID-19, PCR тест или бърз антигенен тест, като бързите проби ще се поемат от страната ", споделиха от туристическия отрасъл.

Очаква се " зеления документ " да влезе в действие до три седмици. От сектора са поискали да се признава и тест за антитела, само че това е било отхвърлено.

Новите правила ще важат за всички браншове от публичния живот, в които има събиране на хора, отпред с държавната администрация. Те ще заместват затварянето на заведенията без обезщетения и ще важат единствено когато страната се намира в " алена " зона.

Директорите на лечебни заведения поддържат въвеждането на зеления документ за болничния личен състав, сподели здравният министър Стойчо Кацаров. Той изясни, че новата заповед с спомагателните ограничаващи ограничения ще е реалност още през днешния ден или най-късно в сряда.

Безплатни и бързи проби, само че даваме 5 лева на лабораториите

Държавата е поръчала в допълнение 1 млн. бързи проби за коронавирус, които ще бъдат предоставени за гратис прилагане около въвеждането на зелените документи.



Самите проби ще са безвъзмездни, само че към тях има разноски за труда на лабораториите, които се правят оценка на към 5 лева Точната цена е въпрос на сделка сред лабораториите и бизнесите, които държат да вкарват зелени документи - в някои случаи притежателите на хотели и заведения за хранене да вземем за пример могат да ги поемат за сметка на клиента, само че другаде човек ще би трябвало самичък да си ги заплати.

Министерство на здравеопазването не споделя какъв брой ще коства тази поръчка.

" За 3.50 до 5 лева може да се купи подобен тест - можете да ревизирате на всички места. Ще дадем към 3.5 млн. лева, само че не са приключени тези дейности ", изясни здравният зам.-министър Александър Златанов.

Тестовете ще се вършат главно от лабораториите, които имат право да качват резултати в националната система. Те са към 150 и описът им е оповестен в Министерство на здравеопазването и Националния информативен коронавирус портал. Това значи, че резултатите следва да са публични и в случай че човек излезе позитивен, до момента в който е тръгнал на дискотека, ще би трябвало да излезе в карантина и да не върви на работа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР