България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК-ваксини. Това обяви

...
България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК-ваксини. Това обяви
Коментари Харесай

България ще поръча още над 3 млн. дози РНК-ваксини срещу COVID-19

България ще поръча в допълнение над 3 милиона дози РНК-ваксини. Това обяви министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов в границите на днешното държавно съвещание.

" Във връзка с данните, които имаме на равнище Европейски съюз и опциите за понижени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и AstraZeneca, предлагаме да поръчаме в допълнение количество ваксини, което да бъде съразмерно разпределено на база на популацията на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech и 460 000 дози от имунизацията на Moderna ", съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той уточни, че доставката на в допълнение количество ваксини е допустима предвид на съвещанието на Управляващия съвет, така наречен Steering Board, образуван от Европейска комисия по въпроса с имунизациите, и спомагателното съглашение за имунизациите, което е подписано сред Европейската комисия и производителите на медикаменти Pfizer/BioNTech.

" Считаме, че с сегашното предложение страната ще обезпечи задоволително количества дози ваксина, с цел да могат всички български жители да имат опцията да избират с коя ваксина да се имунизитар и по този метод да получим извънредно положително покритие на популацията и реализиране на така наречен групов имунитет ", добави министър Ангелов. 

Премиерът Бойко Борисов подсети, че досега страната ни е отделила милиони за обезпечаването на ваксини за българските жители. Ще бъдат отпуснати и в допълнение средства за ваксини, с цел да се приложи имунизационният проект допустимо най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че посредством интензивно имунизиране обстановката с пандемията може да бъде удържана.  

Припомняме, че през вчерашния ден в страната ни дойде и шестата доставка ваксини против COVID-19, създадени от Pfizer/BioNTech, съдържаща 17 550 дози. Доставката пристигна с ден забавяне, откакто ден по-рано самолетът с имунизациите не съумя да излети поради неприятното време в Германия. 

През февруари се чака в страната ни да бъдат доставени общо 83 хиляди дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech, а през март количествата ще се усилят и ще получим към 104 хиляди дози.

Доставки ще има и на имунизацията против COVID-19 на производителя Moderna. Следващата доставка ще бъде с 2 хиляди дози по-малко от плануваните 8 хиляди, като  количествата ще бъдат обезщетени в границите на месеца
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР