България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска

...
България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска
Коментари Харесай

България ще получи ресор Образование и култура в новата ЕК?

България ще получи сектор „ Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това оповестява Нова телевизия, като се базира на свои източници в Брюксел.

Според изтеклата информация новата Европейска комисия ще има двама изпълнителни заместител председатели- Франс Тимермас със специфичен бранш „ Климат” и Маргрете Вестагер с „ Дигиталиазация”. Предвижда се за комисар по защита да бъде определен някогашният представител на комисията - Маргаритис Схинас от Гърция.

За Върховенството на закона предстоящо е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава сектор „ Транспорт”. Земеделие отива при поляците, а трите топ ресора – „ Конкуренция”, „ Икономика” и „ Търговия” надлежно се разпределят сред Франция, Финландия и Ирландия. Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния метод: социалистите с 10 комисари, девет комисари и ръководител на Европейска комисия за ЕНП и пет за "Обнови Европа ", които са някогашните либерали.

Новата комисия би трябвало да стартира работа на 1 ноември, в случай че чуванията на номинираните комисари в Европарламента мине сполучливо. Комисарите ще бъдат препитвани от отрасловите комисии в Екологичен потенциал при започване на октомври.

Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще показа публично състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя към този момент редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентнопст. Последната част от пъзела бе наместена откакто в петък Италия показа своя претендент, някогашния министър председател социалист Паоло Джентилони. Любопитна детайлност е, че с изключение на председателката, която е с благороден генезис, в кабинета ѝ влиза още един потомствен благородник. Това е Джентилоти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР