България ще получи по инструмента REACT-EU 18,6 млн. евро, които

...
България ще получи по инструмента REACT-EU 18,6 млн. евро, които
Коментари Харесай

Европейска подкрепа: България ще получи 18,6 млн. евро по инструмента REACT-EU

България ще получи по инструмента REACT-EU 18,6 млн. евро, които да покрият съществени потребности като храна за уязвими групи, оповестиха от Европейската комисия. За опазване на работни места и възстановяване на услугите в опазването на здравето ще има в допълнение 36 млн. евро. Еврокомисията показа законопроект за изключителни пълномощия върху веригите за доставки и способността на Съюза да реагира по ефикасен метод при изключителни обстановки.

България е измежду страните, които ще получат спомагателни средства от Европейския обществен фонд.
Предвижда се 18,6 милиона евро да бъдат ориентирани към покриването на главните потребности на уязвимите групи. Ще бъдат раздадени и ваучери на хора, избягали от съветската инвазия в Украйна, които могат да се употребяват за храна и всекидневни потребности като облекла и учебни принадлежности за децата.

Още 36,4 милиона евро ще бъдат отпуснати за ограничения за икономическо възобновяване, след коронавирус пандемията, като за опазване на работните места и възстановяване на услугите за грижи за хора с увреждания. От тях 23,8 милиона евро ще поддържат 9000 украински бежанци да се включат в българския трудов пазар по " Проект за взаимност ".

Комисията отбелязва, че за предходната година за сходни цели в Европейски Съюз бяха обезпечени 40 милиарда евро, в това число в помощ на украинските бежанци.

Междувременно Еврокомисията показа новия инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки. С тази рамка за ръководство на рецесии се цели да се резервира в интерес на жителите и предприятията от целия Европейски Съюз свободното придвижване на артикули, услуги и хора.

 
Кризата с COVID-19 ясно сподели няколко неща: би трябвало да подсигуряваме, че единният ни пазар ще действа когато и да е, в това число по време на рецесия. Трябва да го създадем по-устойчив. Необходими са ни нови принадлежности, които да ни разрешават да реагираме бързо и единно. Новият инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки разрешава да реализираме това.
Маргрете Вестагер, изпълнителен зам.-председател на Eврокомисията
Вместо да разчитаме на спонтанни дейности във всеки обособен случай, посредством инструмента в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки ще имаме систематичен отговор, с цел да запазим свободното придвижване на артикули, хора и услуги в неподходящи времена. Инструментът ще обезпечи по-добра съгласуваност с страните членки, ще спомогне за попречване и ограничение на въздействието на възможна рецесия върху нашата индустрия и стопанска система.
Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар

Така Европейски Съюз прави стъпка към приемане на изключителни пълномощия, които да принудят фирмите бързо да насочват запаси за незабавно премахване на пречките по веригите за доставки. Предложението е част от отговора поради горчивия опит по време на коронавирус пандемията, когато Съединените щати и Китай стопираха износа на ваксини и други значими артикули в интерес на личните си жители.

Регламентът следва да бъде координиран с Европейския парламент и държавите-членки, които може да се опълчват на даването на такива невиждани пълномощия на изпълнителната власт на Европейски Съюз в Брюксел.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР