България ще получи до края на годината средствата по първия

...
България ще получи до края на годината средствата по първия
Коментари Харесай

Пеканов обеща: До края на годината ще получим пари по Плана за възстановяване

България ще получи до края на годината средствата по първия транш от Плана за възобновяване и резистентност в размер на 2,7 милиарда лв.. Това съобщи в изявление в предаването „ Събуди се “ на „ Нова телевизия “ служебният вицепремиер по ръководство на европейските фондове Атанас Пеканов.

Те идват откакто България извърши двадесет и две условия, които бяха нужни, с цел да се получат тези средства. Те ще финансират планове, някои от които към този момент започнаха, да вземем за пример, планове в Министерството на нововъведенията и растежа за цифровизация и рационализация на дребни и междинни предприятия, уточни Пеканов.

Вицепремиерът добави, че второто заплащане ще бъде най-трудният и основен стадий от Плана за възобновяване, защото той включва най-вече ограничения – 66, от които 22 изискват законодателни промени. Атанас Пеканов сподели, че през идната година се чакат 1,4 милиарда лв.. По думите му най-вече законодателни промени са свързани с върховенството на закона. Тези закони, с помощта на министър Крум Зарков, към този момент са в Народното събрание. Народното събрание би трябвало да стартира допустимо най-бързо да ги преглежда, разяснява Пеканов. 

Планът за възобновяване и резистентност беше контрактуван и финализиран от постоянния кабинет на Кирил Петков, напомни вицепремиерът. Там е заложено, че до 2026 година България би трябвало да понижи с 40% нездравословните излъчвания от бранш енергетика. Не е записано по какъв начин това би трябвало да се случи – дали посредством затваряне за непрекъснато на дадена мощ, или посредством сезонна работа на въглищните ни мощности, съобщи Атанас Пеканов. Според него в актуалната обстановка, при която цените на електрическата енергия са високи, няма финансов смисъл въглищните централи да се закриват.

По отношение на присъединението на България към еврозоната вицепремиерът съобщи, че целевата дата остава 1 януари 2024 година. Сега не е верният миг още веднъж да спрем на финалната права, съгласно Пеканов. По думите му присъединението към еврозоната е политическо решение, което служебният кабинет не може да вземе. Затова беше значимо решението на Народното събрание от 26 октомври, добави той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР